Rekordmånga sköts ihjäl i Sverige under årets åtta första månader. Det framgår av polisens officiella statistik över skjutningar och sprängningar i landet.
– Det är en ökad våldsspiral, säger polistalesmannen Åsa Wallentin till Samnytt.

Hela tio personer sköts under augusti månad ihjäl i Sverige. Det är lika många som under rekordmånaden december 2019. Sammanlagt sköts 35 personer ihjäl från januari till och med augusti i år – fler än det antal som skjutits ihjäl under motsvarande period under alla de år polisen fört sådan statistik.

ÅrAntal ihjälskjutna jan-aug
201730
201831
201926
202030
202135

Värst i Stockholm

Värst är situationen i Stockholm. Av de 35 som skjutits ihjäl i Sverige hittills i år dödades hela 19 i polismyndighetens Region Stockholm. Även det är nytt rekord i antal ihjälskjutna.

Samnytt har sökt regionpolischef Mats Löfving som via regionsekreteraren Marie Vällstrand avböjer att svara på Samnytts frågor. Istället hänvisas vi till presstalesmannen Åsa Wallentin.

– Det är ett allvarligt läge i Stockholm, konstaterar Wallentin.

Wallentin berättar att de många skjutningarna i huvudstaden delvis är ett resultat av polisens insatser mot gängen.

– Det vi ser är att det har varit flera konflikter, även inom nätverken, efter att man gripit och frihetsberövat många. Så det är en ökad våldsspiral, och det har vi flaggat för att det kan bli på kort sikt, säger hon.

LÄS MER: VIDEO: Se kaoset i köpcentret vid skjutningen

Får hjälp från Västsverige

I lördags anlände poliser från Västsverige till Stockholm för att avlasta sina kolleger där. De ska vara i huvudstaden i två veckor, är planen.

– Poliserna från Region Väst är bara en tillfällig inlåning, men de kan arbeta med ingripandeverksamheten rent generellt och på så sätt underlättar man för de ordinarie polisresurser i de områden som varit mest drabbade av skjutningar, berättar Åsa Wallentin.

Polisen skriver på sin hemsida att utvecklingen gällande skjutningar och sprängningar ”fortsatt i en negativ riktning”.

Kommer det fortsätta i den riktningen eller komma man kunna vända utvecklingen?

– Det vågar jag inte uttala mig om faktiskt. Det är ett arbete som pågår hela tiden med underrättelser och olika bedömningar av de olika konflikterna, säger Åsa Wallentin.

LÄS OCKSÅ: VIDEO: Två döda efter skjutning vid portuppgång