Under de senaste månaderna har det svängt rejält i den danska debatten kring kärnkraft, från ett nej i en folkomröstning 1985 till att danska folket enligt flera opinionsundersökningar i dag är för en utbyggnad.

Efter att nejsidan vann 1985 var det den svenska kärnkraften i Barsebäck man koncentrerade sig på och opponerade sig emot. Men nu är det alltså nya tongångar i debatten, rapporterar Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: Tyskland ett av EU:s ”brunaste” länder efter kärnkraftsstopp

I en opinionsundersökning i fjol blev förespråkarna för första gången fler än motståndarna, och i en undersökning från februari i år vann kärnkraftssidan med 49 mot 32 procent. Även politiskt har kärnkraftssidan fått en renässans med flera partier som nu är för en utbyggnad.

Ett av de viktigaste skälen till omsvängningen sägs vara framväxten av små modulära kärnkraftverk som kan serietillverkas och som anses vara säkrare.

Hellre kärnkraft än vindkraft

I Folketinget är det Liberal Alliance och Nye Borgerlige som är för en utbyggnad med det sistnämnda partiets ledare Pernille Vermund som nyligen förklarade att hon hellre har ett kärnkraftverk än ett vindkraftverk på sin bakgård.

I början av maj klubbade Folketinget igenom tillsättningen av en kommission för att utreda kärnkraftens för- och nackdelar i Danmark och i en debattartikel nyligen slog den tidigare utrikesministern Jeppe Kofod fast att kärnkraft är nödvändigt för den gröna omställningen.

Även från näringslivet höjs röster för att återuppliva frågan.

LÄS ÄVEN: Finskt kärnkraftverk drar ned på effekten – elpriserna FÖR LÅGA