trump-rapinoe-86623
Utrikes

Respektlös damfotbollsspelare tillrättavisades av Donald Trump

Publicerad 6/26/2019
Annons

Det går bra för det USA:s damlag i fotboll. Megan Rapinoe, som nyligen tog laget vidare till kvartsfinal i dam-VM genom två straffmål, utnyttjade uppmärksamheten kring sin person för att protestera mot valet av Donald Trump till USA:s president. I likhet med ett antal andra idrottsprofiler före henne höll hon demonstrativt tyst i stället för att sjunga med när nationalsången spelades. Nu tillrättavisas hon av presidenten.

Rapinone har även fått kritik för att ha uppträtt respektlöst, bland annat genom att använda grova könsord för att uttrycka att hon inte tänker infinna sig i Vita huset om hon och USA:s damlag i fotboll blir inbjudna dit av Donald Trump. Nu har presidenten ledsnat på hur damlagsstjärnan skämmer ut laget och USA och tar på Twitter Rapinoe i örat.

Bland annat tycker Trump att Rapinoe ska ”slutföra jobbet” att vinna dam-VM för USA innan hon vitt och brett börjar orda om att vägra acceptera en inbjudan till Vita huset som hon inte ens fått. Samtidigt väljer presidenten att syna Rapinoes utspel genom att lova bjuda in damlaget oavsett de vinner VM eller inte.

Trump klargör också att han är ett stort fan av damfotboll i allmänhet och det amerikanska damlaget i synnerhet. Han läxar samtidigt upp Rapinoe för hennes sätt att vara respektlös mot USA, mot Vita huset och mot flaggan. Hon borde i ställt vara stolt och tacksam, skriver presidenten, för allt det som gjorts för henne och laget.

Den 33-åriga damlandslagsspelaren är den senaste i raden av idrottsstjärnor i USA som får kritik från presidenten för sitt olämpliga uppträdande på planen och för att missbruka idrottsarenan som ett forum för att uttrycka hat och rikta rasistanklagelser mot Trump. Först ut var NFL-spelaren Colin Kaepernick kort efter att Trump tillträtt som president 2016.

Megan Rapinoe kom för några år sedan ut som lesbisk i en intervju med hbtq-magasinet Out och berättade att hon sedan en tid tillbaka hade en relation med den australiensiska fotbollsspelerskan Sarah Walsh.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1107”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons