I tider då Pride och dess alltmer sexualliberala evenemang med alltmer hårdföra metoder påtvingas såväl barn som vuxna i vardagen, och somliga börjat säga ifrån – även de som tidigare tillhört rörelsen, hävdar Riksförbundet för sexuell upplysning att kritiken handlar om ”hat”.

”Hatet och hotet mot hbtqia+-personer finns fortfarande, även om våldet idag tar sig andra uttryck”, hävdar RFSU Stockholm i en debattartikel publicerad på måndagen.

LÄS ÄVEN: Liberal härdsmälta när muslimstyrd stad förbjuder Prideflaggor

Man hävdar att det i dag är ”extremkonservativa politiska strömningar världen över” som inskränker sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Man påstår även att ”digitala plattformar bidrar till en ökad förekomst av mikrogrupperingar som drivs av hat”.

LÄS ÄVEN: Krisande kommun tar ur reservkassa för att finansiera Pride

Vidare heter det att ”incelmäns hatbrott är bara ett exempel på hur människor med stöd av dessa grupperingar går från kommentarsfältskrig till fysiska våldshandlingar” och man anklagar ”den kristna högern i USA” för att ligga bakom det påstådda hatet.

LÄS ÄVEN: Ny protest utanför svenska ambassaden i Irak – bränner Prideflaggor

Svennig Pride

Kritiken mot att vuxna män som klär ut sig till kvinnor på ett vulgärt sätt läser sagor för barn, inte sällan med sexuella undertoner och desinformation kring hur man skulle kunna välja kön – något som lett till ökad ohälsa bland lättpåverkade unga, anser man är ”en bricka i en hatisk politisk retorik”.

En del hävdar att “riktiga” ­queera personer inte vill gå i Pride-paraden längre. Att all pinkwashing har gjort Pride lika urvattnad som blaskig ­svenneöl i plastmuggar, och lika ­ospännande som den gamla avsomnade Vattenfestivalen. Vi tycker att det är okej om någon uppfattar Pride som svennig, men i en tid där ­hatet inte bara eskalerat, utan också normaliserats, behövs Pride mer än någonsin.

SE VIDEO: Invandrargäng förnedrar HBTQ-aktivist ”Rätt åt trans-bög-rasist-fittan”