Att satsa på kärnkraft är “långt dyrare än sol och vind”. Det hävdar Sveriges radio, och hänvisar till en färsk rapport. Något lyssnarna däremot inte får veta är att båda personerna bakom rapporten knyts till Miljöpartiet. En av dem kandiderade till och med till riksdagen i senaste valet.
Det kan bli över tusen miljarder kronor dyrare för Sverige att bygga kärnkraft än att satsa på sol- och vindkraft. Det hävdar de båda forskarna Henrik Ny och Martin Prieto Beaulieu vid Blekinge tekniska högskola i en färsk rapport. Under tisdagen intervjuas Henrik Ny av Sveriges radio med anledning av rapporten.
– Förnybart har gått från att vara dyrast till att vara billigast de senaste tio-femton åren. Samtidigt har kärnkraftens kostnader ökat så att den gått från att vara i mitten till att bli den dyraste, säger han till statsradion.
Knyts till Miljöpartiet
Regeringen lanserar med energiminister Ebba Busch (KD) i spetsen i november förra året “en färdplan för ny kärnkraft i Sverige”. Budskapet i Sveriges radios inslag, som tar avstamp i de båda forskarnas rapport, går alltså stick i stäv med regeringens fastlagda energipolitik. Statsradion förmedlar en bild av att det är en ekonomiskt sett mycket dålig idé att bygga ny kärnkraft.
Men sedan i tisdags har de båda forskarnas slutsatser och opartiskhet ifrågasatts i sociala medier. Anledningen är att såväl Henrik Ny som Martin Prieto Beaulieu har partipolitisk anknytning. Något som radiolyssnarna aldrig får veta.
– För lite mer än tio år sedan så var jag tillfälligt aktiv i miljö- och byggnadsnämnden här lokalt. Och då var det för Miljöpartiet, berättar Henrik Ny för Samnytt, men tillägger att han inte längre är aktiv i partiet.
Inför valet 2022 skriver dock Henrik Ny tillsammans med två andra en debattartikel med sju uppmaningar till den kommande regeringen. Uppmaningarna är identiska eller mycket snarlika punkter som finns i Miljöpartiets valmanifest inför valet. Han skriver även på ett upprop som bland andra Greta Thunberg och vänsterextrema Fridays for future står bakom.
Riksdagskandidat
Men det är inte bara Henrik Ny som knyts till det gröna partiet. I samma val kandiderar forskarkollegan Martin Prieto Beaulie till riksdagen för samma parti. På partiets valsedlar omnämns han inte som forskare, utan som “klimatstrateg”. Och han lanserar en personvalskampanj på en särskild Facebooksida.
– Hej! Rösta för klimatet! Kryssa Martin Prieto Beaulie den elfte september, säger han i en video som laddas upp på den.
Martin Prieto Beaulie uppmärksammas av Sveriges televisions “Valkompass”, där han bland annat förklarar att han vill göra det svårare för kommuner att stoppa vindkraftsbyggen.
Men de 151 personkryssen räcker inte hela vägen till en riksdagsplats. Däremot får Prieto Beaulie andra förtroendeuppdrag för partiet.
Efterlyser transparens
Kritiska röster anser att Sveriges radio borde ha upplyst lyssnarna om forskarnas partipolitiska hemvist. Men Henrik Ny menar att den forskning de tagit fram är tillförlitlig, och att de använt sig av data från Svenska kraftnät och FN-organet Internationella energirådet.
– Vi gör detta som forskare, tittar på ett par studier som andra har gjort, och lägger på vårt jobb på det. Det är det vi vill lyfta fram hela tiden, berättar han.
– Det finns inte någon egen partipolitisk pålaga där.
Så du menar att allmänheten kan lita på de här siffrorna?
– Vi har hänvisat till International energy agency (Internationella energirådet red. anm). I en bilaga har vi med exakt vilken data vi använt, så man kan gå in och titta själv. Där står hur många ören per kilowatttimme de räknar med per energislag.
Kände inte till
Karin Wettre är chef för Nyhetsgruppen på Sveriges radios “Ekot”. Hon menar att redaktionen inte kände till att de båda forskare de intervjuade för sitt regeringskritiska inslag är miljöpartister.
“Efter att nyheten publicerades har vi fått kunskap om att en av forskarna bakom rapporten från Blekinge Tekniska Högskola sitter som suppleant utsedd av Miljöpartiet i styrelsen för Stockholms hamn, och han har även kandiderat för MP i det senaste riksdagsvalet”, skriver hon i ett mejl till Samnytt som fortsätter:
“Denna information lade vi till både på webben och i appen samt tog upp i Ekot samma dag som inslaget sändes kl 16:45 i FM.”
“Mindre risker”
Såväl Henrik Ny som hans forsknings- och partikollega Martin Prieto Beaulieu är hursomhelst övertygade om att det skulle gå att bygga ett energisystem i Sverige och Norden utan kärnkraft, som enbart bygger på sol-, vind- och vattenkraft.
– Vi tror att det skulle kunna vara möjligt, men det är naturligtvis en sak som också behöver byggas och det finns saker kvar att lösa, säger Henrik Ny.
– Men vi tror att det hade varit lättare att göra det än att bygga det här massiva kärnkraftsprogrammet man har pratat om. Och vi tror att det är mindre risker med det än med ett kärnkraftsprogram.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.