Under våren är utredningen ute på remiss.
Nyligen föreslog en statlig utredare att regeringen bör tillsätta en utredning om möjligheten att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, och enligt en rundringning SR Ekot gjort finns det nu en majoritet i riksdagen för att göra det.
Vad ett sådant införande skulle innebära rent konkret är ett rättsligt erkännande av ”icke-binära” – personer som inte identifierar sig som män eller kvinnor, samt könsneutrala personnummer.
– Centerpartiet tycker att det är bra. Vi vet att det finns människor som inte känner en viss tillhörighet till ett manligt eller kvinnligt kön, och det är viktigt att vi tar deras situation på allvar och att den här frågan utreds, säger Centerpartiets talesperson Ola Johansson till Ekot.
Båda regeringspartierna är positiva till förslaget.
– Jag hoppas att det blir en utredning om den här frågan, både för att det är viktigt för de berörda, men även för att vi måste se till så att det fungerar i praktiken, eftersom hela vårt system när det gäller folkbokföring och personnummer i dag är kopplat till könen man eller kvinna, säger Hillevi Larsson (S).
Även hos regeringspartnern Vänsterpartiet är det positiva tongångar.
– Det hurrar vi för, det har vi kämpat för ganska länge nu. Tittar man runt om i Europa, så har Tyskland infört det här redan, och det är ju trist att vi ligger ganska långt efter, säger Karin Rågsjö (V).
Medan Centerpartiet och Liberalerna säger ja, blir det ett nej från Kristdemokraterna och Moderaterna.
– Vi kommer inte att protestera om regeringen skulle välja att tillsätta en sådan utredning, och när den kommer fram så kommer vi förstås att titta på de argument som finns. Men vi har för dagen ingen annan uppfattning än vi haft tidigare i själva sakfrågan, säger Andreas Norlén (M), ordförande i konstitutionsutskottet.
Hos SD kan man tänka sig en utredning förutsatt att den inte bara ska fokusera på frågan om att införa ett tredje juridiskt kön.
– Framför allt en utredning av hur man ska definiera kön totalt sett, om man överhuvudtaget ska ha juridiskt kön, eller om man bara ska ha biologiska kön, säger Mikael Eskilandersson (SD).
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.