Efter korankravallerna, som under påskhelgen skakade landet med religiöst motiverade upplopp i flera städer, nekades den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan tillstånd att hålla ytterligare sammankomster under valborgshelgen. Beslutet fattades centralt och var rikstäckande, något som mörkats av Rikspolischefen.
“Vi har på olika bevekelsegrunder tagit ett beslut att neka där vi tittar på varje enskilt fall”, sa Rikspolischefen Anders Thornberg i DN, i torsdags.
Rikspolischefen hävdar alltså att varje beslut har fattats individuellt. Uppgifter till DN tyder dock på att detta var en lögn. Enligt tidningens källor utgick ett nationellt besked från Polismyndigheten, till samtliga polisregioner, att neka Rasmus Paludan tillstånd i hela landet.
LÄS ÄVEN: Regeringen uppmanas avgå efter fiaskot med korankravallerna
Nekades tillstånd i hela Sverige
Vid korankravallerna förnedrades polisen av stenkastande muslimska horder och tvingades överge ett 20-tal fordon, som våldsverkarna vandaliserade och satte i brand. Fler än 100 poliser skadades i sammandrabbningarna. Omfattningen skakade uppenbarligen om polisledningen. När Paludan på nytt ansökte om tillstånd för allmänna sammankomster i ett antal städer under valborgsmässohelgen, nekades han på samtliga platser.
Borås var en av de tilltänkta platserna. När Paludan nekades tillstånd där överklagade han beslutet till förvaltningsrätten i Göteborg. Förvaltningsrätten slog kort därpå fast att Polismyndigheten gjort fel som inte be viljat honom tillstånd, något Samnytt tidigare skrivit om. Polismyndigheten uppger nu på sin webbsida att man ser beskedet från förvaltningsrätten i Göteborg som ett prejudikat.
LÄS ÄVEN: HÄR är koran-ligisterna: INGEN av de häktade född i Sverige
Saknade giltiga skäl att neka
Paludan sökte även tillstånd i Uppsala, Stockholm, Trollhättan och Örebro men nekades omedelbart även där. Samma dag som han lämnade in sina ansökningar, den 27:e april, skickade Polismyndigheten ut ett besked till alla polisregioner gällande Paludan, uppger DN. Däri förklarades att Paludan skulle nekas tillstånd över hela Sverige under valborgsmässohelgen och fram till den 2 maj. Myndigheten upphävde därmed Paludans grundlagsenliga rätt till mötesfrihet.
Det svepande beskedet från Polismyndigheten går tvärs emot tidigare praxis och rättstillämpning. Varken risk för oroligheter eller bristande resurser för att klara ordningen och säkerheten är giltiga skäl att neka tillstånd. Utgångspunkten ska vara att den som ansöker får den tid och plats som den önskar men polisen ska, om riskerna bedöms för stora, istället erbjuda annan tid och/eller plats.
LÄS ÄVEN: Här kommer Paludan bränna koraner i maj
Polisens beslut prövas i domstol
Fler beslut som polisen har fattat i samband med korankravallerna kommer att prövas i domstol. Bland annat blev Rasmus Paludan frihetsberövad, omhändertagen, när han var på väg till en tillståndsgiven sammankomst i Skäggetorp utanför Linköping. Han hölls kvar av polisen i en och en halv timme. Beslutet motiverades av att Paludan “skapar upplopp”.
Enligt polislagens trettonde paragraf kan ett omhändertagande ske om en person stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna. Då Paludan inte ens var på plats när muslimerna löpte amok, har omhändertagandet väckt förvåning även internt inom polisen. Beslutet kommer att prövas i Förvaltningsrätten i Linköping. Det kommer även utredas av polisens avdelning för Särskilda utredningar.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.