I november meddelade Tidöregeringen att det blev Petra Lundh som skulle ta över som rikspolischef efter Anders Thornberg, som Sverigedemokraterna kritiserat och ville få bort. Hur pass mycket bättre lämpad är då Lundh att bekämpa den importerade gängbrottsligheten som saknat motstycke i västvärlden? Att döma av en intervju såg inte heller Petra Lundh det komma.

Att ta jobbet var något hon först var emot men tog det sedan med filosofin att ”det är bara ett jobb” och att ”det är inte min grej att ha inställningen att allt hänger på mig”.

I februari presenterade hon en kartläggning av de kriminella gängen i Sverige som visar att 62 000 personer kan kopplas till gängkriminalitet.

LÄS ÄVEN: Sveriges dyraste polischef någonsin tänker jobba så lite som möjligt

Skälet till varför det tilläts gå så långt tror hon beror på att man, liksom Socialdemokraterna, inte såg det komma.

– Jag tror helt enkelt att vi inte förstod hur allvarligt det var. Vi har satt in åtgärder men de har aldrig räckt, för de gängkriminella har legat steget före. Och där är min uppfattning att Sverige har legat efter i lagstiftningen. Mina nordiska riksåklagarkolleger hade helt andra verktyg, och den bristen har satt hinder och tvingat oss i den här riktningen, säger hon till Dagens Industri.

Hon menar att det främst är pengarna som driver gängkriminalitet så om de i större utsträckning kan ta ifrån dem kontanter, bilar, guldkedjor och annat ”kommer det verkligen att kännas”.

Kommer ta tid

Även om brottsbekämpningen påstås fungera bättre numera hymlar hon inte med att det kommer ta tid att vända utvecklingen och att många fler bombningar och mord kommer att ske.

Målet med sitt sex år långa uppdrag säger hon är att Sverige ska vara lite tryggare och säkrare den dagen hon slutar.

LÄS ÄVEN: Nya rikspolischefen medlem i Expo-knutet nätverk