I en ny granskning av Riksrevisionen konstateras att det finns tusentals ärenden där en person inte längre får vistas i Sverige och således borde fått sitt uppehållstillstånd indraget, men detta inte har skett. Samtidigt lovar Tidöregeringen bättring.

Bara under 2020 förekom drygt 13 000 fall där det finns starka skäl att utreda om personen lever upp till villkoren för sitt uppehållstillstånd.

Ett annat fynd är att omkring 9 000 personer hade kvar sina permanenta uppehållstillstånd fast de flyttat från landet. Enligt reglerna ska Migrationsverket återkalla tillståndet då en person med permanent uppehållstillstånd flyttar från Sverige.

Dessutom saknade var fjärde person med studerandetillstånd helt registeruppgifter för studier i Sverige, och var tionde person med arbetstillstånd hade inga registrerade arbetsinkomster.

Felaktiga utbetalningar

De många felen har enligt Riksrevisionen fått samhällsekonomiska konsekvenser då statliga myndigheter och kommuner gjort felaktiga utbetalningar på upp till 430 miljoner kronor under perioden 2013–2020. Utbetalningarna har dels gått till personer vars uppehållstillstånd har återkallats, dels till personer som varaktigt flyttat från landet utan att deras permanenta uppehållstillstånd har återkallats.

– Bristerna leder till effektivitetsproblem och beror bland annat på att regeringen och Migrationsverket inte har prioriterat detta tillräckligt. Det rimmar dåligt med myndighetens lagreglerade uppdrag, säger riksrevisor Helena Lindberg.

LÄS ÄVEN: Regeringen och SD: Anpassning till svenska värderingar krav för bidrag

Nästan hälften av alla återkallade uppehållstillstånd under 2013–2022 saknar registrerat datum för delgivning eller lagakraft.

– Dessa tillstånd är ofta giltiga trots att de återkallats. Det leder till att personerna får fortsatt resa in och vistas i Sverige, och kan ansöka om och ta emot service och förmåner som de inte längre skulle ha haft rätt till, säger Tommi Teljosuo, projektledare för granskningen.

Vidare kritiserar man att regeringen under 2013–2022 inte gett Migrationsverket några mål, uppdrag eller återrapporteringskrav rörande återkallelser.

Regeringen lovar bättring

På X, tidigare Twitter, kommenterar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) Riksrevisionens rapport.

Ministern skriver också att då regeringen med stöd av Sverigedemokraterna tillträdde gavs Migrationsverket i uppdrag att prioritera arbetet med återkallelse av uppehållstillstånd och under första halvåret i år har tre gånger fler uppehållstillstånd återkallats jämfört med första halvåret i fjol (6 000 mot 2 000).

”Riksrevisionens rapport visar också med all tydlighet att sekretessen mellan myndigheter måste rivas. Det gör vi också”, avslutar Stenergard.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Invandrare stor majoritet bland bidragsmottagare