Torsdagen den 17 oktober inleddes demonstrationer runt om i Libanon. Medborgarna protesterade mot skatte- och avgiftshöjningar på bland annat samtal via appen Whatsapp, vars samtal är kopplade till internet och således billigare än vanliga samtal som annars är dyra i landet. Trots att regeringen backade efter ett par dagar så fortsatte demonstrationerna. Nu avgår premiärminister Saad al-Hariri.

Libanon är mitt i en allvarlig ekonomisk kris. Den senaste tiden har situationen blivit allt värre med ett stort budgetunderskott och en enorm statsskuld. Landets valuta fortsätter falla och har blivit allt mindre värd i förhållande till bland annat den amerikanska dollarn. Detta har fått bankerna att införa kraftiga begränsningar på uttag av dollar.

Det hela ledde till att demonstranter började kräva att premiärministern, regeringen och parlamentets talman skulle avgå. De kräver också nyval. De tog ilsket över gator och torg då de vill få bort korruptionen och det politiska systemet som till stor del är uppbyggt på landets majoritetsreligioner. I stället vill de ha ett sekulärt system med politiker som ser till landets bästa. Vissa demonstranter har målat sig med “Joker”-smink.

Bankerna hade på tisdagen hållits stängda i tio dagar på grund av oro för en finansiell kollaps. Även skolor, företag och stora vägar har hållits stängda sedan de massiva demonstrationerna inleddes.

På tisdagen, 13 dagar efter att protesterna på gatorna inleddes, meddelade premiärminister Saad al-Hariri sin avgång. Han har sedan demonstrationerna inleddes försökt lugna dem som protesterar genom en mängd olika reformer som ska minska korruptionen och lyfta ekonomin. Han konstaterade emellertid att han nått en återvändsgränd och sa att “ingen är större än sitt land”, rapporterar Independent.

“I 13 dagar har det libanesiska folket väntat på ett beslut för en politisk lösning som stoppar försämringen [av ekonomin, reds. anm.]. Och jag har försökt att under denna period hitta en väg ut genom vilken jag kan lyssna på folkets röst”, sa al-Hariri i sitt avgångstal.

”Det är dags för oss att få en stor chock för att möta krisen. Till alla parter i det politiska livet: vårt ansvar idag är hur vi skyddar Libanon och återupplivar dess ekonomi.”

Nu ökar rädslan för att landet ska hamna i ett inbördeskrig eftersom demonstranterna kräver att alla regeringens politiker ska avgå. Slagord som blivit populära de senaste veckorna är “alla betyder alla” som syftar på regeringen.