I juli förra året beslutade kommunstyrelsen i Gislaveds kommun i Småland att bygga ett stort antal fritidshus åt anhöriginvandrade familjer till så kallade ensamkommande flyktingbarn. Nu är husen nyckelfärdiga och klara för inflyttning.

En röd stuga med vita knutar är den klassiska sinnebilden för svenskt drömboende. Som Samhällsnytt nyligen rapporterat om är verkligheten för alltfler svenskar, inte minst äldre fattigpensionärer, i stället hemlöshet på gatan och parkbänken.

LÄS MER: Hemlösa fattigpensionärer ny målgrupp för rånare – ”Vi kommer att rösta på Sverigedemokraterna”
LÄS MER: Bostadsbristen bakom ökning av antalet äldre hemlösa
LÄS MER: Pappa och femårig son bor i husvagn utan rinnande vatten – får ingen hjälp från kommunen
LÄS MER: Nacka kommun hänvisade utsatt äldre man till liv som uteliggare

För nyanlända invandrare är situationen däremot ofta en annan. Samhällsnytt har i flera artiklar berättat om kommunala bostadsbolag som öronmärker stora delar av lägenhetsbeståndet till migranter som fått uppehållstillstånd och kommunpolitiker som beslutar köpa in bostadsrätter för miljonbelopp till migrantfamiljer, ibland flera lägenheter till samma familj om mannen har flera hustrur och många barn.

LÄS MER: Lägenheter öronmärks för migranter i Skellefteå
LÄS MER: Utsatta svenskar trängs undan när nyanlända ges förtur till bostäder
LÄS MER: Nyanlända kan få förstahandskontrakt i Uppsala
LÄS MER: Bostadsministern på besök i Lidingö – kräver att kommuner ger migranter obegränsad förtur till bostad
LÄS MER: Nu ska de gamla ut – äldreboendet i Stockholm byggs om till bostäder för migranter
LÄS MER: Bostäder i allmänna bostadskön i Göteborg avsätts för nyanlända
LÄS MER: Bostadsrätter för 5,6 miljoner till migranter i Hässleholm
LÄS MER: Kom som asylsökande – fick en villa i Nacka värd 11,5 miljoner
LÄS MER: Nacka kommun köpte tre bostadsrätter för månggift nyanländ från Syrien

I småländska Gislaved har Socialdemokraterna och Moderaterna i stället valt att bygga nytt åt migranterna. Och det är inga baracker som uppförs, utan rejäla vinterbonade fritidshus i form av röda stugor med vita knutar.

Ursprungligen var tanken att det skulle ha blivit 15 stugor i Gisleområdet, men de miljoner i skattekronor som kommunen avsatt till projektet räckte inte hela vägen eftersom man var tvungen att spränga en del berg inför bygget, vilket fördyrade uppförandet. Fram tills dess man fått fram nya pengar blir det därför nu bara sju hus till migrantfamiljer.

Konkret handlar det om så kallade ensamkommande flyktingbarn som, efter att ha fått uppehållstillstånd i Sverige, återfunnit sina familjer och nu vill återförenas med dessa i Sverige.

Bakom stugbyggnadsbeslutet står Socialdemokraterna och Moderaterna genom kommunstyrelsens ordförande Marie Johansson (S) respektive vice ordförande Niclas Palmgren (M). I syfte att parera kritiken poängterar man från kommunalpolitiskt håll att beslutet är en konsekvens av den tvångslag som riksdagen beslutat om som sätter det kommunala självstyret ur spel och tvingar kommunerna att ta emot migranter och ordna boende åt dessa.