Sedan elpriserna redan under sommaren börjat skena iväg har energirådgivningen i södra Sverige fått fullt upp. Många som ringer är förtvivlade och desperata.

Under de senaste veckorna har antalet samtal fördubblats till energi- och klimatrådgivningen i Skåne.

– Vi såg även en kraftig ökning tidigt i våras, i januari till mars, när elpriserna drog iväg. Och nu under senare delen av sommaren har vi haft en kraftig våg av samtal, säger Anna Mattsson, utvecklingsledare på Energikontoret Skåne, till Hallandsposten.

LÄS ÄVEN: Pågens vd rasar över rödgröna elpriser – kan sänka företaget

Enligt Mattsson är många desperata och man vill spara in på varenda kilowattimme.

– De gamla tipsen, som att lägga locket på kastrullen, har inte gått fram på många år – men de lyssnar folk på nu. Samtalen handlar också om att man är orolig för att klara kostnaderna och vill veta om man ska lägga de pengar man har på investeringar som sänker elförbrukningen, eller om man ska spara dem till elräkningarna, säger Anna Mattsson.

Hårt ansatta

Ökningen av samtal har gjort att rådgivarna haft fullt upp och behövt stöd för att kunna hantera alla oroliga människor. I bland har man fått hänvisa folk vidare till exempelvis skuldrådgivare eller socialtjänst.

LÄS ÄVEN: Elpriset skenar 13 524 procent på måndagen

– Vintern har ju inte ens börjat, och redan är många oroliga för hur mycket de kommer att behöva frysa för att de måste dra ner på temperaturen. Jag tror att det definitivt blir längre väntetider för rådgivning.