rysk-ilska-kaliningrad-feature

Foto: Kreml

Utrikes

Rysk ilska när EU skär av Kaliningrad

Publicerad 6/21/2022
Annons

EU har beslutat blockera transporter till och från den ryska exklaven Kaliningrad. Åtminstone landvägen. Beslutet retar föga förvånande upp Ryssland och under måndagen kallades Litauens chargé d’affaires i Moskva upp till Rysslands utrikesdepartement för att ta emot en formell protest.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari i år har i synnerhet EU och USA infört allt hårdare sanktioner mot Ryssland. En ständigt växande lista av varor får enligt sanktionerna inte längre importeras till eller exporteras från Ryssland.

Sanktionerna gäller för alltifrån stål, kol, cement och gödsel till viss elektronik, reservdelar till flygplan samt lyxprodukter som lyxbilar, kaviar och vodka. Dessutom pågår en utfasning av import av rysk råolja, och från december i år ska medlemsländerna ha infört ett totalstopp.

Sanktioner mot Kaliningrad

Under helgen beslutade Litauens regering att EU:s sanktioner även ska gälla för varor som transporteras via Litauen till och från Kaliningrad. Den ryska exklaven vid Östersjön saknar landkontakt med såväl övriga Ryssland som med gentemot landet vänligt sinnade länder.

Enligt landets utrikesminister Gabrielius Landsbergis togs beslutet efter ”konsultation med EU-kommissionen och under dess riktlinjer”, skriver VOA.

Inte minst drabbar beslutet godstransporter på järnväg. Omkring hälften av alla varor som transporteras på det sättet mellan den ryska exklaven och övriga Ryssland finns med på EU:s förbudslistor, enligt Kaliningrads guvernör Anton Alikhanov.

EU: Inte blockad

EU-beslutet innebär att den dryga miljon ryssar som bor i Kaliningrad allt mer skärs av från övriga Ryssland. Tidigare har EU stoppat flygtrafik till och från exklaven genom EU:s luftrum och invånarna tvingas nu förlita sig på att få in och ut nödvändiga varor sjövägen, via Östersjön.

Josep Borrell, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, dementerar emellertid att det rör sig om en blockad. En blockad är juridiskt sett en krigshandling, och det sätt EU infört den på skulle i sådana fall sannolikt bryta mot internationell rätt.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Så jobbar ukrainska journalister under kriget

– Det är inte en blockad! För det första finns det ingen blockad. Landtransiteringarna mellan Kaliningrad och övriga delar av Ryssland har inte stoppats eller förbjudits. Faktum nummer ett. Faktum nummer två: Transitering av passagerare och gods som inte är sanktionerade fortsätter, sade han vid en pressträff under måndagen.

Borrell underströk samtidigt att EU stod bakom Litauens beslut.

Rysk protest

Litauen valde i april att ta hem sin ambassadör från Moskva, men landets ställföreträdande ”chargé d’affaires” Virginija Umbrasienė kallades under måndagen upp av det ryska utrikesdepartementet för att ta emot en formell protest.

”Vi upplyste om att vi betraktar den litauiska sidans provokativa åtgärder, vilka bryter mot Litauens internationella rättsliga förpliktelser, i första hand Ryska federationens och Europeiska unionens gemensamma uttalande från 2002 om transitering mellan Kaliningrad-regionen och resten av Ryska federationens territorium, som öppet fientligt”, heter det i ett ryskt pressuttalande.

Ryssland uppger även att de ”starkt protesterar” mot beslutet att skära av Kaliningrad, och att landet ”förbehåller sig rätten att vidta åtgärder för att skydda sina nationella intressen”.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj förbjuder förre s-ledarens parti

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
642Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons