ryssland-havdar-cv90-feature

ISW/Faksimil Telegram

InrikesUtrikes

Ryssland hävdar: Här slås svenskt stridsfordon ut i Ukraina

Publicerad 7/7/2023
Annons

Ryssland hävdar att ett Stridsfordon 90, CV-90, slagits ut av rysk trupp i östra Ukraina. Försvarsmakten vill inte kommentera påståendet om det svensklevererade stridsfordonet.
”Detta är inget vi kommenterar”, skriver myndigheten till Samnytt.

Det ska ha varit tidigare i veckan som ett ryskt förband videodokumenterar när ett ukrainskt stridsfordon slås ut i Luhansk i östra Ukraina, på den ukrainska sidan av fronten nära gränsen till oblasten Donetsk och Charkiv.

Videoklippet laddas upp till ett litet ryskt Telegramkonto med några hundra följare. Där påstås att det rör sig om en polsk version av pansarterrängbilen Patria, en så kallad Rosomak, som syns i videon. Polen har skickat hundratals sådana fordon till Ukraina.

Stridsfordon 90

Personer som tittar på klippet tillbakavisar dock påståendet att det är en Rosomak som syns i videon. Istället hävdas att det är ett svenskt Stridsfordon 90 som syns i den. Sverige har skickat 50 sådana till Ukraina.

LÄS MER: Zelenskyj tackar Sverige för stridsvagnar – transport följs av ryssar

Kort därefter sprids videon även av Telegramkontot Rybar, som har över 1,2 miljoner följare och står den ryska militären nära. ”Om man utgår från den visuella konturen och luckans placering så är det verkligen en svensk CV90 eller Stridsfordon 90”, skriver kontot.

Under fredagen laddar Rysslands ambassad i Stockholm upp ett klipp som hånar försvarsminister Pål Jonson för att han kallar Stridsfordon 90 för ”världens främsta stridsfordon” tillsammans med filmsekvensen där stridsfordonet brinner.

”Inget vi kommenterar”

Även från svenskspråkiga sociala medier-konton har det påpekats att det fordon som visas i den ryska videon liknar Stridsfordon 90. Bland annat för att en låda som monterats till vänster bak på vissa utföranden av stridsfordonet syns i videon.

Försvarsmakten/Faksimil

Om de ryska påståendena stämmer skulle det vara första gången som det bekräftats att ett svenskt stridsfordon slås ut under det pågående kriget i Ukraina.

Försvarsmakten i Sverige vill emellertid vare sig bekräfta eller dementera de påståenden som Ryssland sprider.

”Detta är inget vi kommenterar”, skriver Försvarsstabens kommunikationsavdelning i ett mejl till Samnytt.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här rullar svenska stridsfordon mot fronten i Ukraina

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons