Ryssland och Nordkorea sluter under onsdagen en ömsesidig försvarsallians. Det meddelas idag under ett ryskt statsbesök i Nordkorea.

För en månad sedan besökte han Kina. Den här gången är det Nordkoreas tur. Under tisdagen landade Rysslands president Vladimir Putin i Pyongyang för att träffa Nordkoreas Kim Jong-un.

LÄS ÄVEN: Putin på statsbesök i Kina

Med sig på resan har Putin bland andra utrikesminister Sergej Lavrov, sin pressekreterare Dmitrij Peskov och ett flertal andra ryska potentater.

Foto: Kreml
Foto: Kreml

Ny bro

Under onsdagsmorgonen träffas de båda ledarna, tillsammans med sina delegationer, för förhandlingar. När mötet är klart har de skrivit på tre avtal.

Ett av dem handlar om samarbete inom hälso- och sjukvård, vårdutbildning och vetenskap.

Foto: Kreml
Foto: Kreml

Ett annat om byggandet av en ny bro.

Ryssland och Nordkorea delar en drygt 17 kilometer lång landgräns vid Tumenfloden i det nordostligaste hörnet av Nordkorea mot ryska fjärranöstern.

Den enda fasta förbindelsen mellan de båda länderna är den drygt 600 meter långa Koreansk-ryska vänskapsbron, en järnvägsbro över floden som stod klar 1959. Nu vill de båda ledarna alltså komplettera den med en vägbro.

Foto: Dzen

Försvarsallians

Men det av de tre avtalen som väcker mest uppmärksamhet handlar inte om forskningsprojekt eller brobyggen, utan om att Ryssland och Nordkorea sluter en försvarsallians.

LÄS ÄVEN: Vänsterorganisation: Ungern värre än Iran, Ryssland och Nordkorea

– Såväl Ryssland som Korea strävar efter en självständig utrikespolitik, och vi ställer oss inte bakom utpressningens och diktaturens språkbruk. Vi motsätter oss användandet av politiskt motiverade sanktioner och restriktioner. Dessa olovliga handlingar undergräver endast det globala politiska och ekonomiska systemet, meddelar Vladimir Putin vid en pressträff efter att avtalet skrivits under.

Därefter fortsätter han:

– Det omfattande partnerskapsavtal som undertecknas i dag innebär också att vi bistår varandra med ömsesidigt stöd i händelse av att en av parterna i detta dokument utsätts för aggression.

Nordkoreas fulla stöd

För Ryssland är livet under sanktioner relativt nytt. Nordkorea har emellertid levt med USA-ledda blockadlika sådana sedan 1950-talet. Efter kalla krigets slut har det ekonomiska kriget ibland blivit extra kännbart för nordkoreanerna.

Det är kanske därför inte så konstigt att Kim Jong-un inte tvekar kring att nu ge Ryssland sitt fulla stöd när Moskva tar kampen mot ärkefienden.

 – Den demokratiska republiken Koreas regering uppskattar det viktiga uppdrag och den roll som en stark rysk federation har i att bibehålla strategisk stabilitet och balans i världen, och vi uttrycker även vårt fulla stöd och solidaritet med den ryska regeringen, armén och folket i den särskilda militära insatsen i Ukraina i syfte att skydda sin suveränitet och sina säkerhetsintressen, likväl som sin territoriella integritet, säger den nordkoreanske ledaren under onsdagen innan han tillägger:

– Just nu blir situationen i världen allt mer komplicerad och förändras snabbt. I rådande läge vill vi ytterligare stärka vår strategiska kommunikation med Ryssland och det ryska ledarskapet. Vi vill även bedyra att vi villkorslöst stöder all rysk politik.

LÄS ÄVEN: Nato hotar Kina med sanktioner: ”Måste utkräva ett pris”