Det är snart dags för sanktioner mot Kina. Det säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
– Förr eller senare, om Kina inte byter kurs, så måste de allierade utkräva ett pris, säger han.

Utspelet görs under måndagen i ett anförande hos tankesmedjan Wilson center i Washington D.C.

I sitt tal anklagar Stoltenberg flera gånger Ryssland för att vara ”aggressivt” och tillstår samtidigt att Nato är en ”försvarsallians”. Och han vädjar till medlemsstaterna att skicka mer pengar och vapen till Ukraina för att stoppa Putin.

– Det kanske framstår som en paradox, men vägen till fred är mer vapen till Ukraina, säger Nato-toppen och försöker som så många gånger förr sälja in Nato-konceptet till den amerikanska publiken:

– Genom att avsätta en liten andel av sin försvarsbudget hjälper USA Ukraina att förstöra en stor andel av Rysslands offensiva kapacitet, utan att utsätta en enda amerikansk soldat för fara.

LÄS ÄVEN: Cameron: Kriget i Ukraina ”extremt bra valuta för pengarna”

Hotar med sanktioner

Men det är inte bara Ryssland som av Nato pekas ut som en antagonist. Nästa stora måltavla för ”försvarsalliansen” heter Kina.

Landet anklagas nämligen för att hjälpa Vladimir Putin och regeringen i Moskva i dess krig i Ukraina. Inte minst genom att ställa sig utanför västmakternas antiryska sanktioner.

– Utåt sett har president Xi försökt ge sken av att han står utanför konflikten. För att undvika sanktioner och hålla igång handeln. Men realiteten är att Kina understödjer den största väpnade konflikten i Europa sedan andra världskriget, menar Jens Stoltenberg.

– Samtidigt försöker det bibehålla goda relationer med västvärlden. Alltså, Peking kan inte både äta kakan och ha den kvar. Förr eller senare, om Kina inte byter kurs, så måste de allierade utkräva ett pris.

Nato-toppen betonar att det är viktigt att USA har uppbackning från sina Nato-allierade när landet ställs inför ett kombinerat hot som utgörs av Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea.

– Det handlar om auktoritära makter som står enade, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

LÄS ÄVEN: Putin på statsbesök i Kina