Rysslands president Vladimir Putin landade under torsdagen i Peking för ett tvådagars statsbesök. Och det är mycket som står på spel för den ryske statschefen.
Putins Kinabesök är hans första statsbesök sedan han omvaldes som president i mars i år, och det är hans motpart president Xi Jinping som bjudit in honom.
I år firar dessutom de bilaterala relationerna mellan Moskva och Peking 75 år. Det har gått så många år sedan Mao Zedong utropade Kina som kommunistisk republik.
LÄS MER: Klar valseger för Putin
”Jag känner mig så hemma”
Putins besök innehåller, som brukligt, ett antal symboliska hållplatser. Poserande framför kamerorna. Kransnedläggning vid Monument över folkets hjältar på Himmelska fridens torg. Och en galakonsert med kinesisk folkmusik där han, när han håller tal, för ett ögonblick glömmer bort var han är. Eller åtminstone låtsas glömma bort.
– Ursäkta att jag pratade så länge där utan översättare. Jag känner mig så hemma, så jag glömde bort att inte alla här pratar ryska, utbrister den ryske presidenten till åhörarnas munterhet.
Men den viktigaste delen av besöket handlar om slutandet av ett strategiskt tiopunktsavtal med Kina. Ett avtal som sätter på pränt att de båda länderna betraktar varandra som ”prioriterade partners”.
Ryssland: Taiwan tillhör Kina
I avtalet erkänner Ryssland att ”Taiwan är en integrerad del av Kina, motsätter sig varje form av taiwanesisk självständighet, och slår fast sitt resoluta stöd för de ageranden den kinesiska sidan vidtar för att skydda sin självständighet och territoriella integritet”.
Kina, å sin sida, väljer att förhålla sig neutral i ”den ukrainska frågan”, men efterlyser en diplomatisk lösning på konflikten. Samtidigt medger Kina att det är ”nödvändigt att omintetgöra roten till krisen” samt att ”ta i beaktande legitima intressen och säkerhetsaspekter för alla länder”.
Båda länderna är överens om att lägga skulden på Nato, USA och ”dess allierade” för krig och konflikter runt om i världen. ”USA tänker fortfarande i kalla Kriget-termer”, påstås det.
Men de för Putin utan tvekan viktigaste delarna av överenskommelsen med Kina är hur den sino-ryska handeln ska upprätthållas, trots ökande sanktioner från Västvärlden. Förra året uppgick handeln mellan länderna till över 2 500 miljarder svenska kronor.
Bland annat vill Ryssland och Kina, enligt överenskommelsen, utveckla sin mellanstatliga finansiella infrastruktur, och låta en allt större del av transaktionerna göras i rubel och inte minst kinesiska renminbi, istället för dollar och euro. Allt för att undkomma västmakterna ekonomiska krigföring.
LÄS MER: Kina och Saudiarabien säljer rysk gas och olja till Europa
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.