Stridsfordon från USA användes under måndagens ukrainska attack på den ryska sidan av gränsen. Det bekräftar nu flera amerikanska medier. Dessutom har Ryssland publicerat bilder på svenska vapen som använts av de ukrainska ”sabotagegrupperna”.

Det är under måndagen som en ukrainsk trupp samlas nordväst om Charkiv, nära ryska gränsen. Platsen ligger långt ifrån de delar av Ukraina där kriget pågår just nu, även om det fram till förra sommaren rasade stridigheter runt Charkiv.

Kartbild: ISW

Utrustade med två stridsvagnar och ett tiotal stridsfordon, dekorerade med bland annat den från Nazityskland inspirerade tyrrunan, korsar därefter soldaterna gränsen in till Ryssland, dödar en gränspolis och börjar beskjuta två mindre byar.

Strax innan attacken har ett stort antal falska larm om en ukrainsk gränskränkning på en annan plats ringts in från oregistrerade kontantkort i syfte att skapa förvirring för den ryska militären, uppger ryska källor.


Enligt ryska källor försvåras det ryska försvaret av att rysk militär beskjuts av artilleri från den ukrainska sidan av gränsen. Även ett flertal civila mål i Belgorodregionen träffas till synes urskiljningslöst av granater och drönare.

Reaktioner på attacken

Uppgifterna om den ukrainska gränskränkningen tas emot på vitt skilda sätt i västvärlden. I den ukrainska och pro-ukrainska så kallade Nafo-miljön hyllas tilltaget, och det sprids kraftigt överdrivna påståenden om hur pass framgångsrik attacken varit. Det hävdas bland att ryssarna flyr hals över huvud undan de ukrainska trupperna.

Andra i västvärlden avfärdar alla påståenden om att ukrainsk trupp gått in i Ryssland som rysk propaganda. Det är inte sant, menar man, att Ukraina angripit Ryssland. Det är bara ett sätt för Putin att rättfärdiga sitt krigande i Ukraina, och möjligen ursäkta en eskalering av konflikten.

Ryssland å sin sida väljer att tona ned händelsen. Angriparna avfärdas som ”ukrainska sabotagegrupper”. Det ska åtminstones ges sken av att situationen är under kontroll. Händelserna får ingen större medial uppmärksamhet i landet.

Från officiellt ukrainskt håll heter det att militärledningen ”har kännedom” om att trupper gått in i Ukraina. Men det påstås att det rör sig om en milis av ryska medborgare som vill ”befria” de angripna områdena från ”den så kallade Putin-regimen”. De agerar på eget bevåg och har inget med den reguljära ukrainska armén att göra, bedyras det.

Västerländska vapen

Men nu rapporterar även medier i västvärlden om att ukrainska alternativt pro-ukrainska trupper korsat gränsen till Ryssland. Och vad värre är: De har använt sig av västerländska vapen.

CNN uppger att trupperna var utrustade med USA-tillverkade Humvees och New York Times skriver att de även hade amerikanska MaxxPro-fordon. Det är stridsmateriel som USA skänkt till den reguljära ukrainska militären, inte till några fristående Putin-fientliga milisgrupper.

På ryska sociala medier-konton sprids besvärande bilder på västerländska militärfordon som slagits ut eller erövrats på rysk mark. Telegramkontot Mash, som brukar ses som närstående rysk underrättelsetjänst, har dessutom lagt upp bilder på svenska Pansarskott m/86, även kallad AT-4. Sverige skickade förra året minst 15 000 sådana till Ukraina.

Förutom stridsfordon och vapen från USA och Sverige uppger ryska källor att en polsk AMZ Dzik slagits ut på den ryska sidan av gränsen.

Telegram
Telegram

USA: Ukraina avgör

Att amerikanska vapen används för en ukrainsk attack mot ryskt territorium kan försämra relationerna mellan USA och Ukraina, skriver New York Times.

Och det kan tyckas svårt för president Zelenskyj att förklara hur vapen som skänkts till den reguljära ukrainska militären hamnar i händerna på en milis som påstås agera på eget bevåg. Frågan är dock om han kommer avkrävas en förklaring.

– USA vare sig uppmuntrar eller möjliggör attacker inne i Ryssland, och det har vi gjort väldigt klart, säger Matthew Miller, talesman för amerikanska UD, till New York Times men tillägger:

– Som vi också har sagt är det upp till Ukraina att avgöra hur detta krig ska utkämpas.

LÄS MER: Pro-ukrainska trupper gick över gränsen till Ryssland