➤ Mogert ska ha utnyttjat sin maktposition för att komma i kontakt med kvinnor.

På torsdagen meddelade Stockholms stadsbyggnads- och kulturborgarråd Roger Mogert (S) att han avgår i kölvattnet av vittnesmål om trakasserier och maktmissbruk.

”Mitt beteende de senaste åren har inte varit ok och är långt ifrån vad man kunnat vänta sig av en företrädare för vårt parti. Jag har missbrukat det förtroende som givits mig och lämnar därför alla mina politiska uppdrag med omedelbar verkan”, skriver han i en kommentar till Expressen.

Enligt finansborgarrådet och kommunstyrelsens ordförande i Stockholm Karin Wanngård (S) fick hon vetskap om anklagelserna på torsdag i förra veckan och startade då en intern utredning. Det var i samband med detta som Mogert fick avgå med omedelbar verkan.

– Det är fullständigt oacceptabelt, vi har fått se ett mönster där han utnyttjat sin maktposition för att komma i kontakt med kvinnor, säger Wanngård.

Anders Ygeman (S), ordförande i stockholmsdistriktet och partiets gruppledare i riksdagen, säger till TT att han inte varit med i hanteringen av fallet.

– Det är stadshuset som har hanterat det här, men det är en utredning som har gjorts av partidistriktet som kommit fram till den här slutsatsen. Jag har inte varit med och fört den diskussionen.

– Det har hanterats efter de rutiner vi har, men det är klart att det alltid är trist när det blir så här.

Mogert gjorde sig känd nyligen genom sitt deltagande i den så kallade biblioteksdebatten, där han menade att vilja ha tyst på bibliotek är främlingsfientlighet. Han anklagade också ”konservativa debattörer”, bland annat Paulina Neuding som uppmärksammat den växande problematiken, för att ha dolda motiv.

Enligt en nylig granskning var Mogert värst bland Stockholms borgarråd och oppositionsborgarråd med en taxinota på mer än 80 000 kronor.