Örebro har beslutat att förbjuda alla kommunanställda att nyttja den grundlagsskyddade rätten till meddelarfrihet för allt som rör den pågående coronaepidemin. Enligt S-pampen Kenneth Handberg har beslutet tagits för att gynna verksamheten. Men censuren möter hård kritik från grundlagsexpert Nils Funcke som kallar beslutet oansvarigt och felaktigt.
Region Örebro har hittills bekräftat 892 fall av coronasmitta varav 48 med dödlig utgång. På torsdagen publicerade Örebro kommun, som styrs av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, nya direktiv genom intranätet för att styra vad de omkring 13 000 anställda säger till media och utomstående. Det rapporterar Nerikes Allehanda (bakom betalvägg 2019-04-24)
LÄS ÄVEN: Malmö undanhöll för föräldrar att förskolepersonal smittats av corona
Det visar sig i ett textdokument att kommunen beslutat att anställda inte alls får uttala sig om coronasmittans framfart. I texten går det bland annat att läsa följande:
“Du som arbetar med att hantera det läge som uppstått till följd av det nya coronaviruset får inte berätta om arbetet kring det nya coronaviruset för utomstående om förhållanden av betydelse för att hantera den rådande situationen, eller förhållanden som rör enskilda personer. Du får alltså inte berätta om arbetet kring det nya coronaviruset för kollegor som inte deltar i arbetet, vänner och familj.
”Offentlighets- och sekretesslagen innebär även att meddelandefriheten inte gäller i arbetet med det nya coronaviruset. Det betyder att du inte får lämna uppgifter till media, journalister och författare om arbetet”
Grundlagsexpert kritisk
Enligt grundlagsexpert Nils Funcke har kommunen inte rätt att besluta om den här åtgärden när det gäller den pågående coronaepidemin. Funcke kritiserar även direktivet som, “slarvigt, oansvarigt och felaktigt”. Vidare menar han att den här åtgärden inte gagnar allmänhetens tilltro till myndigheter och skapar en osäkerhet hos anställda som kan tro att de inte får säga något.
– Som det framgår nu så verkar det som att allt som handlar om corona faller under sekretess och så är det självklart inte. Personalen måste ha möjlighet att prata om saker som skyddsutrustning och jobbsituation, säger Funcke till NA.
S-pamp ger dubbla budskap
På Facebook har socialdemokraten Kenneth Handberg, som är kommunstyrelsens ordförande i Örebro, välkomnat kritik mot makthavare under den rådande coronakrisen. Han skriver, “debatt och kritik är bra, det slipar insatserna till att bli bättre”. Det visar sig vara tomma ord. I själva verket agerar han tillsammans med staben för att ingen ska få kommunicera vad som försiggår inom de kommunala verksamheterna.
I en intervju med NA slår Handberg fast att beslutet med det nya direktivet är taget för att gynna verksamheten eftersom “information blir känslig”. Handberg säger även att han inte har några problem att stå bakom direktivet men däremot lägger han ansvaret över hur skrivelsen är utformad på sin stab.
– All information och syftet att det sekretessbeläggs är för att vi ska kunna garantera det vardagliga arbetet. Det har att göra med att skyddsmateriel och metoder blir skyddsvärda, säger Handberg (S) til NA.
Kenneth Handberg (S) vid sidan om statstminister Löfven. Foto: Faksimil Facebook
Pudlar efter uppmärksamhet
Den socialdemokratiske toppolitikern avbröt intervjun med NA för att som han själv påstår ta del av skrivelsen som han tydligen inte hade läst. Senare när intervjun återupptas berättar Handberg att han inte känner sig bekväm med det han tidigare har sagt och meddelar att de ska ändra texten.
Handberg (S). Foto: Faksimil Facebook
“Allt kan ursäktas i sann S-anda”
I sociala medier är det flera som har reagerat på kommunens censuråtgärd. En person skriver, “allt kan ursäktas i sann S-anda”.
Svårt att tänka mig att en kommun kan åsidosätta den grundlagsfästa åsikts och meddelandefriheten ?
Men, allt kan "ursäktas" i sann S-anda.
— "Teknikfientligt Skäggtroll" (@EricssonAke) April 24, 2020
Ytterligare S-styre censurerade
I slutet av december uppmärksammade Samhällsnytt hur socialdemokraten Niclas Bergström, som är ordförande i socialnämnden i Fagersta kommun, tillsammans med kollegor såg till att ändra upplägget för när handlingar som tas upp i socialnämnden publiceras för allmänheten. Detta för att undvika uppmärksamhet i media och risken att ”fel vinkel” sprids i sociala medier.
LÄS ÄVEN: S-topp censurerar kommuninformation: ”Ett problem att det hamnar i sociala medier”
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.