Sara Kukka-Salam sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Solna stad där hon sedan 2015 är oppositionsråd för Socialdemokraterna. I ett Facebookinlägg tidigare i veckan skrev Kukka-Salam om hur det är invandrare som är Socialdemokraternas största röstbas och kräver att Löfven ändrar tonläge i migrationsdebatten – i annat fall kan statsministern inte lita på fortsatta röster från denna bas.

Inlägget som postades i tisdags har rubriken ”Tacksamhetsskulden till Palme har sina gränser” och var initialt offentligt men gjordes sedan till privat alternativt togs bort.

Kukka-Salam ska samma dag ha fått möjligheten att för Löfven tala om hur allvarligt hon ser på partiets tonläge i migrationsdebatten som skrämmer bort storstadens bas, vilket hon menar är ”den utrikesfödda LO-arbetaren och den progressiva vänstern”.

Varje gång partiet är ute och diskuterar migrationen med sina påstått tuffare tag ska Kukka-Salam förlora 1-2 ”dörrknackare”. Dessa menar hon kastar in handduken för att de tappat tron på partiets ideologiska kompass. Med den tonen i debatten påstår man att S ”ifrågasätter grundprinciper om solidaritet med människor på flykt”.

I stället bör fokus ligga på välfärden, menar hon.

Vidare konstaterar hon att partiet får sina bästa resultat i områden med hög andel invandrare. Migranten är den som byggt upp Sveriges välfärd, menar hon.

Många invandrare röstar i dag fortfarande på Socialdemokraterna för att Palme inte ska vända sig i sin grav, påpekar hon, men samtidigt har denna tacksamhetsskuld en gräns lägger hon till. Och i sin omgivning möter hon många som hittat sin nya Palme i Annie Lööf eller Jonas Sjöstedt.

Löfven ska ha tagit Kukka-Salams oro på allvar.