Enligt S-ledaren Magdalena Andersson har Richard Jomshofs (SD) utspel om islam och profeten Muhammed varit så pass skadligt för Sverige att han inte kan sitta kvar som ordförande för justitieutskottet.

I samband med den senaste tidens koranbränningar har Jomshof konstaterat att profeten Muhammed var en rövare och massmördare. Detta har fått S-toppar att kräva hans avgång, något S-ledaren nu sällar sig till.

Enligt Andersson har Jomshof genom sin alltför sanningsenliga beskrivning förvärrat spänningarna mellan Sverige och den muslimska världen.

– Om regeringen tycker att det är viktigt att vi ska kyla ner konflikten, försöka dämpa tonläget och minska spänningarna så är den lägst hängande frukten att avskilja Jomshof från sitt uppdrag. Hans agerande skadar vårt land just nu och han kan inte sitta kvar, säger Magdalena Andersson till DN.

Tidigare har statsminister Ulf Kristersson (M) sagt att man inte ska ”uttrycka sig generaliserande och föraktfullt om andra människor, religioner och länder” men att han som statsminister inte kan diktera för riksdagen vilka som ska vara utskottsordföranden.

LÄS ÄVEN: S kräver Richard Jomshofs avgång – borde inte sagt sanningen om islams profet

Enligt Andersson gömmer sig Kristersson bakom formella skäl.

– Det är klart att både Ulf Kristersson och Moderaterna har en del i att Richard Jomshof har den position som han har. Därför har de också möjlighet att avskilja honom från hans uppdrag, säger Magdalena Andersson.

– Ulf Kristersson är ju inte bara statsminister utan också ordförande i Moderaterna. Han kan agera utifrån den positionen.

Begränsad yttrandefrihet

På frågan om inte även Richard Jomshof omfattas av yttrandefriheten svarar Andersson:

– Jo, han får självklart säga precis vad han vill. Men det innebär ju inte att han är lämplig för att vara ordförande i justitieutskottet.

– Om jag skulle säga något djupt olämpligt så skulle det få konsekvenser. Att det är lagligt att säga och göra saker innebär ju inte att det är lämpligt att göra det. Särskilt inte om man är ordförande i riksdagens justitieutskott.

LÄS ÄVEN: L-topp kräver Jomshofs avgång – men SD-toppen viker sig inte