SVT har uppmärksammat att Socialdemokraternas kommuntopp i Flen har utsatts för ”hat och hot” när hon handlade i en matbutik. En kommuninvånare ska då ha konfronterat S-politikern och varit ”snäsig” men även höjt rösten om en aktuell skolfråga.
– Obehagligt, berättar S-politikern för SVT.

Enligt statstelevisionen visar en studie från Högskolan i Halmstad att 43 procent av lokalpolitiker runt om i landet upplever hat och hot.

LÄS ÄVEN: S-ledaren rasar efter ”näthat” mot partikamrat – kollegan avslöjad näthatare

Vidare anser närmare 70 procent av politikerna att så kallat ”hat och hot” är ett hot mot demokratin. SVT Sörmland har intervjuat Ann-Charlotte Munter (S), kommunstyrelsens ordförande i Flen, om situationen för förtroendevalda och enligt S-toppen är det vanligast med hot och hat på sociala medier.

S-politikern: ”Jag är ju en människa”

Men Munter anser sig även vara utsatt för kritiken när hon går på gatorna och får uppleva annat än ”god ton”. S-politikern berättar för SVT om en händelse i en matbutik där en kvinna ville prata om en aktuell skolfråga.

– Hon höjde rösten och började bli lite mer snäsig i tonen och otrevlig. Det var obehagligt, berättar Munter för SVT och fortsätter:

– Jag tycker att det är fel forum att börja föra intensiva politiska diskussioner av hatfull karaktär. Jag är också en privatperson. Jag är ju en människa.

LÄS ÄVEN: Kommun tvångsflyttar elever till problemskola – nu klagar politikerna över att de utsätts för ’hot och hat’