På söndagen rapporterade flera av de gamla medierna – bland andra SVT och DN – att ett kommunalråd för Socialdemokraterna blivit överfallen och misshandlad i sitt eget hem. Motivet uppgavs vara politiskt ”hat”. Nu visar det sig att de påståendena var lögn.

Det påstådda överfallet skulle ha skett mot S-politikern Marie Larsson – som kallar sig Pettersson på Facebook – i Älvkarleby kommun. I ett inlägg på Facebook skrev hon att ”nu har även jag stått öga mot öga mot hatet”. Hon påstår i sin text att en man slagit ner henne i sitt ”fram tills nu trygga bo”. Under inlägget fick hon många stöttande kommentarer.

Sverigedemokrater fick skulden i media

I ett pressmeddelande på kommunens hemsida stod det att Marie Larsson var chockad efter den påstådda händelsen och att hon behövde återhämta sig i lugn och ro.

”Misshandeln i sig självt är hemsk, men att brottet dessutom tycks ha kopplingar till hennes politiska uppdrag gör det hela extra känsligt. Jag upplever att grunden till vårt demokratiska system är hotat, när våra folkvalda politiker inte längre får känna sig trygga i sina hem.” sade kommundirektör Maria Wikström i pressmeddelandet.

Flera vänsterprofiler gick ut i sociala medier och fördömde den påstådda händelsen – och skyllde på Sverigedemokrater.

”När SD växer så släpper spärrarna hos deras anhängare”, skrev en profil i vänsterns sociala mediesvans, Loan Sundman, i en tweet.

Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg kommenterade ”Fy fan” på twitter – i en delning av SVT:s artikel om den påstådda händelsen.

Misstankar om lögn visade sig stämma

Men misstankar började komma från allmänheten om att det som påståtts inte hänt på riktigt. Detta eftersom det enda polisen rapporterat om från platsen var en händelse vid en camping.

På måndagen bekräftade polisen allmänhetens teori. Polisen berättar att överfallet på kommunalrådet Marie Pettersson (S) i Älvkarleby skedde vid en husvagn på en camping – och saknar de politiska motiv som Pettersson uppgav fanns.

– Vi ser inga politiska motiv. Vi ser det mer som en isolerad händelse, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson, till Expressen.

”Handgemäng på campingplats”

Polisens hemsida står det att ett par och en man varit i handgemäng på en campingplats i Älvkarleby sent på lördagskvällen. Det hela ska ha varit lindrigt.

”Ett larm inkommer om att en man och en kvinna i 45-årsåldern har blivit slagna av en annan man i 50-årsåldern. Polis kallas till platsen. Anmälan och motanmälan upprättas mellan parterna. Inget behov av ambulans har förelegat i samband med händelsen, och ingen person grips i ärendet.” skriver polisen på hemsidan.

Lögnen upprör i sociala medier

Efter att polisen dementerat Marie Larssons uppgifter om det påstådda politiskt motiverade överfallet i hemmet väcktes upprördhet i sociala medier.

Dagens Nyheter – vars chefredaktör Peter Wolodarski själv delade den falska informationen i sociala medier – har på tisdagsmorgonen ännu inte lagt in en rättelse i sin artikel om att polisen förnekar att det tidningen påstått och vidarebefordrat över huvud taget hänt.