Socialdemokaterna har under en längre tid försvarat partiets Hamas-kopplade riksdagsledamot Jamal El-Haj. På fredagen kom ytterligare ett avslöjande om palestiniern. El-Haj ska även ha utövat påtryckningar på Migrationsverkets handläggare för att en kritiserad imam skulle få asyl. Nu ger Socialdemokraterna upp – El-Haj uppmanas lämna sin riksdagsplats.

Jamal El-Haj hamnade i blåsväder i maj förra året när han medverkade på den palestinsk-europeiska konferensen i Malmö som kopplas till terrorgruppen Hamas. Enligt Rula Almhaissen, den palestinska myndighetens ambassadör i Sverige, är det en Hamas-konferens.

LÄS ÄVEN: S-toppen Jamal El-Haj deltog på ”Hamas-konferensens” planeringsmöte

El-Haj höll tal på konferensen och uppmanade araberna att engagera sig politiskt i Sverige. Detta för att kunna driva deras agenda.

LÄS MER: S-politiker på Hamas-konferensen: ”Engagera er politiskt i Sverige”

Vidare stod El-Haj på scenen och kramade arrangören, Amin Abu Rashid, som kopplas till Hamas. Abu Rashid sitter just nu häktad i Nederländerna misstänkt för terrorfinansiering. Detta genom att ha samlat in flera miljoner till terrorgruppen.

S-toppen kramar ”Hamas-insamlaren”.

S försvarade El-Haj

Både El-Haj och Socialdemokaterna har under en längre tid kritiserats hårt för riksdagsledamotens medverkan på konferensen.

Partiledare Magdalena Andersson och flera andra S-toppar, däribland Annika Strandhäll, har försvarat El-Haj och sagt sig ha förtroende för honom.

Andersson stod bland annat i riksdagen och framförde att El-Haj ”vigt sitt liv åt att bekämpa Hamas” – medan Strandhäll försvarat honom som en ”god socialdemokrat”.

VIDEO: Se Anderssons gråt-teater i riksdagen

Men nu är El-Haj i nytt blåsväder – denna gång för att ha försökt påverka ett asylärende gällande en egyptisk imam som El-Haj ansåg var ”av stor betydelse för Sverige”.

LÄS MER: Hamas-kopplade S-toppen Jamal El-Haj försökte påverka imams asylärende

På fredagen uppmärksammade Expressen att El-Haj ska ha ringt upp en handläggare på Migrationsverket och gått i god för imamen som sökte asyl. S-toppen framförde att bland annat att det vore en förlust för Sverige om imamen utvisades.

S vänder

Efter det senaste avslöjandet om påtryckningar mot Migrationsverket har Socialdemokraterna gett upp och lämnar sitt försvar av palestiniern.

Vid en pressträff på fredagen meddelande Niklas Karlsson, Socialdemokraternas ordförande i Skåne, att partiet uppmanar El-Haj att lämna sin riksdagsplats. Enligt Karlsson har El-Haj satt sina egna intressen före partiets när han deltog i den Hamas-kopplade konferensen i Malmö.

– Vi har efter diskussion gjort en samlad bedömning om att det inte längre föreligger något förtroende för Jamal El-Haj, säger Karlsson.

Nyans: Tar emot dig med öppna armar

Samtidigt välkomnar det muslimska partiet Nyans den socialdemokratiske toppolitikern. Partiledare Mikail Yüksel skriver att El-Haj kan representera Nyans i riksdagen framöver.

LÄS ÄVEN: SAMNYTT AVSLÖJAR: Jamal El-Haj har ingen sonhustru