Allt fler brott i relation till gängen uppmärksammas. Nu ska Socialdemokraterna bjuda in partierna till samtal om hur gängkriminaliteten ska bekämpas – utom SD. ”Annan värdegrund” samt ”för grund förklaringsmodell” anger inrikesminister Mikael Damberg (S) som grund för beslutet.

Det var i SVT Agenda igår som Damberg berättade om utfrysningen av SD.

– Redan nästa vecka ska jag försöka ordna ett möte mellan gruppledarna i alla de partier som fick inbjudan att delta i terrorsamtalen, sa Damberg under programmet.

Programledaren frågade då honom om han bjuder in alla riksdagens partier, varpå han upprepade det han nyss sa, samt la till:

– Det vill säga alla partier utom Sverigedemokraterna.

– Vi har än så länge valt att jobba på det sättet eftersom vi har en annan värdegrund är Sverigedemokraterna och så är det också så att Sverigedemokraterna i sin förklaringsmodell på det här, är ju för grund. Det här är ganska komplexa frågor där vi också måste ta seriösa åtgärder som leder till resultat.

De andra sju partierna, inte minst Socialdemokraterna, har på senare tid erkänt sig vara ”naiva” i en rad frågor. Ulf Kristersson erkände också nyligen att SD hade rätt när de anklagade M för att vara minst tio år sena med sina förslag.

Björn Söder, riksdagsledamot och mångårig partisekreterare för SD, kritiserar Socialdemokraterna:

Det enda parti som hela tiden haft rätt bjuds inte in av regeringen. Istället ägnar sig regeringen åt sandlådelekar som hör hemma i dagisvärlden. Men ingen är väl förvånad över Sveriges genom tiderna sämsta regerings handlingsförlamning när det gäller att få ordning på landet? Istället blir det bara värre och värre för var dag som går…

Sverige är illa ute och svenska folket likaså, tyvärr.

BJÖRN SÖDER

På Twitter gör sig folk lustiga över beslutet:

Samhällsnytt söker Sverigedemokraterna för en kommentar.