Det socialdemokratiskt starka fästet Filipstad i Värmland som lider av djup ekonomisk kris och vid flera tillfällen har varit omdiskuterat på nationell nivå som ett skräckexempel meddelar nu att man har en lösning på problemen. Lokala S-pampen Åsa Hååkman Felth ska med hjälp av skattebetalarnas pengar bygga en ny simhall, skola och idrottsanläggning samt höja skatten, vilket hon kallar att ”satsa sig ur uppförsbacken”.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat Filipstads ekonomiska kris som uppkommit i spåren av massinvandringen. I april förra året rapporterade vi att kommunen tampas med en situation där 80 procent av de utomeuropeiska migranterna saknar arbete och ytterligare tio procent deltar i skattefinansierade arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

LÄS ÄVEN: Filipstad kan tvingas chockhöja skatten när 9 av 10 utomeuropeiska migranter går på bidrag

På onsdagen höll kommunstyrelsen i Filipstad sammanträde där politikerna trots ett beräknat underskott på 22 miljoner kronor i år beslutade att ta 300 miljoner kronor från skattebetalarnas pengar för att bygga en ny simhall, skola (F-3) och idrottshall. Det framgår att enbart simhallen beräknas kosta 120 miljoner kronor.

För att möjliggöra byggnationerna föreslår det röda styret med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att tvinga på invånarna en höjning av den kommunala skatten med 75 öre från och med år 2022. Detta menar man ska generera ytterligare 30 miljoner skattekronor år 2022.

S-pamp: ”Positiv signal till våra invånare”

Åsa Hååkman Felth (S) är kommunstyrelsens ordförande. Hennes parti fick 43 procent av rösterna i det senaste valet och hon var nöjd efter att tillsammans med Vänsterpartiet ha fått igenom sina förslag.

– Det här kommer bli av och jag tycker att det sänder en positiv signal till våra invånare, vi tror på Filipstad och man måste satsa när det är uppförsbacke, säger Hååkman Felth till statstelevisionen.

Sverigedemokraterna röstade delvis nej

Bland partierna som röstade nej till att bygga en ny skola återfinns Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Partierna är däremot för en ny simhall men yrkade på en återremiss för att den ska byggas på annan plats.

”Kan inte satsa ur kris med simhall”

I sociala medier debatteras S-styrets senaste drag. Journalisten Egor Putilov skriver att man inte kan satsa sig ur en kris genom att bygga en simhall som kommer att bli en utgiftspost.

Vidare drar han paralleller mellan konkursmässiga Filipstad och diktaturer i Afrika. Han menar att Riksenheten mot korruption borde utreda de kontrakt och upphandlingar som hör till satsningen.

LÄS ÄVEN: Schulman hyllar barndomshemmets förvandling till moské i Filipstad: ”Det var väldigt fint”

authorimage