Under flera års tid försvann pengar ur Svenska dreverklubbens kassa, sammanlagt en miljon kronor. När svinnet uppmärksammades visade det sig att klubbens ordförande Martins Svensson, som också är Socialdemokraternas starke man i Mullsjö, var den som tagit ut pengarna. Nu åtalas han för grovt bedrägeri.

Enligt brottsutredningen har Svensson skaffat sig tillgång till klubbens bankkonto genom en bankdosa. Med hjälp av den har han i omgångar fört över en miljon kronor av ´klubbens pengar till sitt eget konto. Det rapporterar Jönköpings-Posten.

21 uttag under tre års tid

Sammanlagt handlar det om 21 stycken banköverföringar. Vid ett av tillfällena överfördes hela 250 000 kronor. Transaktionerna ägde rum åren 2015 till 2018 men upptäcktes först senare. Klubben har kommenterat det inträffade i ett pressmeddelande.

Svensson kan inte förklara varför han fört över pengarna men hävdar samtidigt att han inte gjort något fel och att han är oskyldig till brott. Det håller inte polis och åklagare med om och nu åtalas S-toppen för grovt bedrägeri.

Hävdar oskuld och ser sig själv som offer

Svensson ser i stället sig själv som ett brottsoffer för det ”skitprat” han utsatts för efter att hans förskingrande av hundklubbens pengar blivit känt. Det är av det skälet och inte därför att han står inför åtal som han nu meddelar att han tar en timeout från politiken.

Svensson sitter på flera tunga uppdrag. som ledamot i Mullsjö kommunfullmäktige, ledamot i byggnadsnämnden och ersättare i budgetnämnden. Han är även ordförande i det kommunala bolaget Mullsjö energi och miljö.

”Betydande eller synnerligen kännbar skada”

Enligt åtalet har Svensson åsamkat klubben ”betydande eller synnerligen kännbar skada”. Han ska också på olika sätt ha försökt att dölja penningöverföringarna och sopa igen spåren efter sig.

Enligt kammaråklagare Klas Lööf som håller i målet har Svensson genom sina gärningar missbrukat sin förtroendeställning i klubben. Han har garderat med brottsrubriceringen grov trolöshet mot huvudman för den händelse domstolen inte skulle anse att gärningarna inte når upp till grovt bedrägeri.

I motsats till Svensson själv anser Lööf att bevisningen är god. Klubben har begärt skadestånd från Svensson på drygt 1 miljon kronor. Datum för rättegången är satt till den 7 december.