Enligt en ledande socialdemokrat i Sandviken finns det inte mycket man kan göra åt bostadsbristen som orsakats av den invandringspolitik som förs. Han skakar av sig problemet inför kamera och säger, ”ja, vad kan man göra åt det… jag vet inte”.

I Sandviken strax utanför Gävle är bostadsmarknaden som på många andra delar av landet oerhört ansträngd. På måndagen uppmärksammade statstelevisionen ett exempel där hela 15 personer bor i en 30 kvadratmeter stor lägenhet i Sandviken.

LÄS ÄVEN: Nära 50-procentig arbetslöshet bland utrikes födda i Sandviken

Samtidigt som vittnesmål visar att mängder med människor bor tillsammans med varandra på det här sättet uppger SVT att över 30 000 människor står i kö vilket kan jämföras med Sandvikens totala befolkningsmängd på 39 208 personer i slutet av år 2018.

S-topp skyller på andra och ser ingen lösning

Socialdemokraten Hans-Olof Frestadius är ordförande för individ- och familjeomsorgsnämnden och han berättar för statstelevisionen att han inte har någon aning om hur rådande situation ska lösas. Istället lägger han över ansvaret på det kommunala bostadsbolaget Sandvikenhus. som han tror ”har ganska bra koll på det där”.

Men på frågan vad politikerna specifikt kan göra åt den rådande bostadssituationen som uppkommit av att fler människor flyttat till till kommunen har Frestadius inte heller någon aning om.

– Ja, vad kan man göra åt det… jag vet inte. Finns det inga lägenheter så blir det på det viset. Det är storstäderna som har största problemen, men det kommer ju även till kommuner som Sandviken, berättar Fredstadius för SVT.

Bostadsbrist beror på rasism

Samtidigt visar det sig att Frestadius engagerat sig i sociala medier för ökad invandring. I ett inlägg som S-toppen delar går det att läsa att det är rasismen som hindrar människor från att få en bostad.

Sandviken går tiotals miljoner back på invandringen

År 2014 producerade Sandvikens kommun en rapport som påstods visa att kommunen gått en halv miljard plus på att ta emot migranter.

Den vänsterliberala tidningen Dagens Nyheter och andra medier spred okritiskt de falska siffrorna. Men fem år senare visar korrekta siffror att kommunen går nästan 70 miljoner back per år. DN har lagt sin numera ökända fake news-artikel bakom betalvägg.

LÄS ÄVEN: Sandviken fem år efter fejkade vinstrapporten – går tiotals miljoner back på invandringen