Enligt riksdagsledamoten och ordföranden för Socialdemokraterna i Blekinge, Heléne Björklund, har präster i Svenska kyrkan som inte vill viga samkönade par en ”förlegad och rutten syn”.

Utöver riksdagsplatsen sitter Heléne Björklund med i en lång rad utskott som suppleant. I ett inlägg i tidningen Sydöstran, som handlar om vikten av att rösta i det stundande kyrkovalet och Världen idag uppmärksammar, går hon går till attack mot konservativa präster.

”Det finns präster som inte vill viga hbtq-personer eller arbeta med kvinnliga kollegor. Vi socialdemokrater anser att detta är en förlegad och rutten syn som inte hör hemma i ett öppet och demokratiskt samhälle”, skriver Björklund.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan lyser upp kyrka i Pridefärger

I enlighet med Svenska kyrkans regelverk kan präster avstå från att viga samkönade par av samvetsskäl. Sedan 1993 får dock den man som motsätter sig kvinnliga kollegor inte vigas till präst.

Under sommaren har de politiska partierna debatterat kyrkovalet flitigt i tidningen. I juli gick sju SD-kandidater samman och anklagade Socialdemokraterna och Centerpartiet för att vilja ha ”en politiserad kyrka som vurmar för öppna gränser, klimataktivism och hbt snarare än Jesus”.