På onsdagen presenterade Socialdemokraterna partiets valmanifest, kallat en ”handlingsplan för försvaret av EU:s demokratiska värderingar”, inför EU-valet. ”Det ska göra ont att tumma på demokratin”, sa statsminister Stefan Löfven.

Sedan några veckor tillbaka har Socialdemokraternas attacker mot bland annat Ungern och Polen intensifierats. Man menar att de måste dela på bördan med att ta emot migranter, något de två länderna vägrat med hänvisning till att man inte vill göra samma misstag som Sverige och Tyskland med flera.

– Både Ungern och Polen är de allra största bidragsmottagarna i EU, och jag har varit lite kaxig och sagt att jag tycker att de inte ska ha en spänn så länge de inte tar sitt ansvar också för EU:s gemensamma flyktingpolitik, sa partiets toppkandidat Heléne Fritzon till Sveriges Radio.

Fritzon upprepade också att det är viktigt med ett gemensamt ”ansvarstagande” på Europanivå när det gäller fördelningen av migranter, en förhoppning man haft gemensamt med flertalet andra partier under ett flertal år men som inte tycks infrias inom den närmaste framtiden. Att man inte har lyckats med det hittills menar Fritzon ”är ett uttryck för att vi har regeringar där de högerextrema krafterna styr”.

Ekonomiska och demokratiska straff
För att sätta ännu större press på de länder man betecknar som ”högerextrema”, och inte vill ha en svensk eller tysk situation, vill partiet göra det möjligt att dra in ekonomiska resurser för. Funkar inte det heller vill man att landets rösträtt i EU:s ministerråd ska kunna dras in.

Vem ska ska avgöra exakt vad det innebär att ”inte respektera fundamentala demokratiska principer” nämndes dock inget om.

Vidare sa Löfven att EU måste skärpa sitt arbete med hur unionens värderingar ska efterföljas och skapa trygghet för ”vanligt folk”. Han kritiserade också konservativa partier som öppnar för att samarbeta med ”högerextrema krafter”.