Valmyndigheten har tagit fram ett utkast till ny valsedel som presenterats under den pågående Almedalsveckan i Visby på Gotland.

Den nya valsedeln påminner om dem som används i Danmark, Tyskland, Frankrike och flera andra EU-länder, där samtliga anmälda partier finns med på en och samma valsedel. Genom att alla partier använder samma valsedel försvåras valfusk och valsabotage.

– Nuvarande system med många valsedlar är svårt för väljare att förstå och för med sig stora utmaningar och risker vad gäller till exempel logistik, säkerhet och tillgänglighet, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, i en kommentar.

Inga kuvert

Att alla partier använder samma valsedel innebär att partierna inte längre behöver ansvara för distribution av valsedlar. Istället får väljaren sin valsedel, en enda, i handen efter att ha identifierat sig först i vallokalen.

Det innebär även att valsedeln inte behöver läggas i ett kuvert, utan är så pass stor att den viks ihop och läggs direkt i valurnan av väljaren.

En av många fördelar är att det inte går att veta vilket parti en väljare tänkt rösta på genom att se vilken valsedel denne väljer i vallokalen. Riskerna för valfusk minskas ytterligare av att antalet valsedlar som finns i omlopp begränsas kraftigt.

Svårare personrösta

En nackdel med det förslag Valmyndigheten tagit fram är att det saknar namn på partiernas kandidater. Det finns ett antal siffror att kryssa i, men vilken kandidat som motsvaras av vilken siffra får väljaren själv hålla reda på.

Valmyndigheten har arbetat med en översyn av valsedelssystemet sedan 2010, och menar att det är viktigt att ta fram ett nytt system innan valet 2026.

– Ett nytt valsedelssystem med enhetsvalsedlar skulle stärka vår demokrati och bidra till att upprätthålla ett högt förtroende för valsystemet, säger Anna Nyqvist.