De stigande räntorna gör så att även studielånet blir dyrare. Vid årsskiftet höjs CSN-räntan högre än vad myndigheten tidigare trott.

Enligt CSN:s senaste prognos kommer räntan på studielånet att höjas nästa år. Detta kommer att göra den tidigare förmånliga räntesatsen på studielånet, som i år ligger på historiskt låga noll procent, betydligt högre.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: CSN har efterskänkt nästan en halv miljard kronor till nyanlända sedan 2005

– Höjs räntan så höjs även räntan på studielånen, säger Jan Söderholm, chef för ekonomiavdelningen på CSN, till TT.

Enligt CSN kan den totala räntan hamna på 0,64 procent, vilket för en tidigare student med en genomsnittlig skuld på 166 000 kronor skulle innebära ett påslag i räntekostnader på 88 kronor per månad eller en dryg tusenlapp per år.

Två faktorer

Dels är det en ny ränteberäkningsmodell för de studielån som tagits från den 1 januari 1989, där regeringen har föreslagit att räntan ska höjas med cirka 0,5 procentenheter från och med 2023 för att täcka kreditförlusterna för de som inte betalar tillbaka sina CSN-lån, som påverkar – dels årliga justeringar som är kopplade till statens lånekostnad under de tre senaste åren.

LÄS ÄVEN: ’Ensamkommande’ skyldiga 395 miljoner i studiemedel – kan bli omöjligt att driva in

– Grundräntan är kopplad till marknadsräntan och är en beräkning av statens upplåningskostnad. Så slår man ihop de här två (den nya ränteberäkningsmodellen som införs och höjningen av grundräntan) får man den ränta som kommer att påverka kunden, säger Jan Söderholm.

I dag har runt 1,8 miljoner personer studielån.

Har du studielån?