För drygt ett år sedan påbörjades den systematiska skadegörelsen mot lekparkerna i Sävsjö kommun. Bland annat tar man bort skruvar i gungställningar. Nu vädjar kommunen till allmänheten om hjälp och uppmanar föräldrar till försiktighet.

– Det har kommit och gått och nu kan vi se att det kommit tillbaka. Senast skruvarna tagits bort på en lekpark var bara för några veckor sedan, säger Erika Tor Rundblad, chef för serviceförvaltningen i Sävsjö kommun, till SVT Nyheter.

Totalt ska ett tiotal fall av skadegörelse ha skett under det senaste året och man är säker på att detta gjorts avsiktligt då skruvarna ifråga endast kan avlägsnas med verktyg.

Från kommunens sida försöker man ha extra uppsikt på lekparkerna men då man inte kan göra detta varje dag vädjar man till allmänheten om hjälp.

LÄS ÄVEN: 16-årig flicka cyklade in i uppspänd tråd – fick skador i ansiktet

– Vi fick tips från polisen att be om hjälp för att komma tillrätta med problemet. Det kan vara att man går förbi en lekplats där man ser några som är för stora för att vara där, då kan man ifrågasätta varför, säger Erika Tor Rundblad.

Inga barn ska dock ännu ha skadats men med hög fart i en gunga som saknar skruvar och lossnar kan det gå riktigt illa.

– Det är viktigt att föräldrarna tittar en extra gång innan barnen ska gunga.