Den 30 juli förra året tog 55-årige Peter Wall en kvällspromenad genom Örebro. Det var det sista Peter gjorde i livet. Vid bankomaten där han skulle ta ut pengar för att köpa snus överfölls han av Sadaq Jamal från Somalia som levde på socialbidrag och mördades brutalt med 25 knivhugg. Jamal hade nyligen släppts ut ur häktet efter att ha misshandlat och knivskurit en annan person. Nu döms han till 17 års fängelse och ska denna gång utvisas ur landet efter avtjänat straff.

Flera personer blev vittne till mordet och har beskrivit det som att Sadaq högg Peter ”besinningslöst”. Efter mordet sprang Sadaq från platsen. Han kunde så småningom gripas och ställas inför rätta.

I polisförhör återberättar ett vittne hur han såg Jamal hugga mot Peters hals samtidigt som det kom gurglande ljud.


Peter.

 

”Gärningsmannen verkade beslutsam och arg. Han var väldigt fokuserad på offret. Även när den andra mannen ropade ”hey” ett par gånger tog det honom någon sekund att titta upp. Gärningsmannen försökte hålla sig över offret hela tiden och när offret försökte resa sig rörde sig gärningsmannen i en ställning som höll offret lägre för att ha kontroll på honom. När offret låg ned på marken sträckte sig gärningsmannen upp för att få kraft att hugga ned offret. När han hade huggit offret verkade det som att offret slutade att med sina rörelser att göra motstånd. Gärningsmannen verkade vara på huk över offrets huvud och då gjorde inte offret motstånd.”

Mordplatsen.

 

Sadaq som invandrade till Sverige 2009-11-24 var mestadels tyst i polisförhören men stundvis förlöjligade han samtalen genom att rapa eller spela dum.

I en del av förhöret uppger migranten att han alltid använder kniv.

I april föll domen. Förutom mordet på Peter döms Sadaq även för en annan grov misshandel där offret fick ta emot sparkar mot huvudet och knivskars i ansiktet. Domen omfattar också flera stölder. Sadag frikänns från en av åtalspunkterna gällande övergrepp i rättssak relaterad till den grova misshandeln. Där ansåg domstolen att bevisningen inte räckte till för fällande dom.

Peter Wall tar ut pengar strax innan mordet. Bild från bankomatens övervakningskamera.


Påföljden blir 17 års fängelse och utvisning. Sadaq har inte överklagat domen inom föreskriven tid men enligt uppgift ska han ha begärt förlängning för ett eventuellt överklagande.

Trots en gediget kriminellt förflutet har Sadaq vid de tidigare tillfällen då han dömts för brott undsluppit att utvisas, något som Peter Wall fick plikta med sitt liv för. Sadaq har bland annat dömts för narkotikabrott, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, olaga intrång, ofredande, tillgrepp av fortskaffningsmedel, skadegörelse, förgripelse mot tjänsteman, vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och rattfylleri.

Mordvapnet.

Peters syster Susanne berättar för media att hon är förkrossad av att ha förlorat sin bror. ”Det känns som att man har tappat halva sitt hjärta”, förklarar hon. Susanne har också svårt att förstå varför någon skulle vilja mörda brodern som hon beskriver som ”jättesnäll och gjorde aldrig en fluga förnär”.

Susanne säger också att det är viktigt att Sadaq verkligen utvisas denna gång och att det sker på livstid. ”Han är en samhällsfara för hela landet”, säger hon.

Sadaq förnekar trots gedigen bevisning att han mördat Peter Wall och inget motiv för mordet har kunnat fastställas.