Värmland kan snart komma att islamiseras med en radikal jättemoské. Det är en islamistkopplad förening som slagit sig ned i Karlstad och nu bara är ett bygglov bort från att uppföra en moské i två plan med en 22 meter hög minaret för böneutrop.

Tidigare har föreningens ordförande gjort klart att bygget ska finansieras av utländska aktörer. Men trots att moskén kopplas till den extrema muslimska grenen salafism ser Socialdemokraterna inga problem utan hänvisar till religionsfrihet.

Det är Islamiska kulturföreningen i Karlstad som i flera år har försökt bygga en moské i området Rud. Nu närmar sig föreningen mållinjen när stadsbyggnadsnämnden i kommunen nästa vecka ska avgöra huruvida det ska ges bygglov för projektet.

LÄS ÄVEN: Skövde får ny moské: ”Ett steg framåt för hela samhället”

Raud Ahmadi är ordförande i Islamiska kulturföreningen och han menar att den gigantiska moskén på 1171 kvadratmeter är en dröm som besannas.

– Det är drömmen för alla muslimer i Karlstad, berättar Ahmadi för SVT.

Socialdemokraterna kämpar för moskén

År 2017 beslutade politikerna i kommunfullmäktige att säga ja till den detaljplan som gör det möjligt för Islamiska kulturföreningen att bygga en moské i Rud. Det var Socialdemokraterna som drev på för bygget och motiverade det med hänvisning till den grundlagsskyddade religionsfriheten.

Socialdemokraterna fick medhåll från flera av kommunens partier: Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna motsatte sig däremot detaljplanen.

Att Moderaterna sade nej var något som den socialdemokratiska kommuntoppen Linda Larsson inte kunde acceptera och gick till attack.

– Sent påkomna populistiska svepskäl, menade Larsson som drev på för islamiseringen.

Posted by Linda Larsson on Thursday, March 8, 2018

Misstänks få utländsk finansiering

Erik Nilsson (KD) är ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Karlstad och han är skeptisk till byggplanerna som ligger på bordet. Detta eftersom Islamiska kulturföreningens inte har presenterat tillräckligt tydliga besked hur bygget som beräknas kosta uppemot 22 miljoner kronor ska finansieras.

Nilsson misstänker att föreningen kommer att ta emot utländska pengar och menar att det finns risk för radikalisering.

– Det är pengar som har kommit utifrån som har påverkat åsikter som man för fram i moskén, säger Nilsson till SVT.

Ska be Gulfstater om ”lite pengar”

Men det är ingenting som Ahmadi vill kännas vid och slår ifrån sig anklagelsen med att ”det finns inget bevis”. han erkänner samtidigt att man inte lyckats få ihop tillräckligt med pengar till moskébygget trots insamlingar under flera års tid.

Ahmadi har tidigare, för SR år 2017, också erkänt att man skulle be ambassader om att få ”lite hjälp från utomlands”. När Ahmadi nu åter får frågan om de kommer att ta emot pengar från utlandet svarar han inte utan hänvisar till coronakrisen.

– I dagsläget behöver man inte tänka på det, vi vet att allting är stängt och situationen har ändrats stort i världen så vi får klara oss på egen hand, säger Ahmadi till SVT.

LÄS ÄVEN: Gulfstaters finansiering av moskéer under lupp i Tyskland – vill motverka radikalisering

Kopplas till salafister i Saudiarabien

År 2017 uppmärksammade Sveriges Radio hur Islamiska kulturföreningen flera gånger har låtit salafistiska imamer som utbildats i Saudiarabien predika i deras nuvarande lokaler.

Salafismen är en bokstavstrogen inriktning av sunni-islam där man strävar efter att gå tillbaka till sina förfäders tolkning av islam som tillämpades på 600-talet och anses vara den riktiga och sanna.

– Hon får inte gå ut utan hans tillåtelse, för han har den rollen att vara en ledare, slog en imam i Karlstad fast, vilket SR rapporterat om.

 

Expert: En antidemokratisk rörelse

Bloggaren Mohamed Omar, som är öppet kritisk mot islamism, berättade för SR att valet av predikanter hos Islamiska kulturföreningen visar vad det är för åsikter som framförs i församlingen. Omar påtalar att salafismen är en antidemokratisk rörelse där kvinnan ska underkasta sig absolut lydnad till mannen.

– Om de inte själva var salafister skulle jag tycka att det var märkligt att de bjöd in salafister, och som jag upplever när jag ser de här videorna är att de behandlar dem som lärare. Då tycker jag det är sannolikt att den moskén representerar en sån inriktning, säger berättade Omar för SR.

Sverige är bördig mark för islam

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur muslimska rörelser avancerar i Sverige bland annat genom att uppföra alltfler moskéer.

I det så kallade särskilt utsatta området Araby har stiftelsen Växjö muslimer med imamen Ismail Abu Helal i spetsen, som Samhällsnytt uppmärksammat vid flera tillfällen, lämnat in en bygglovsansökan om en jättemoské med 26 meter hög minaret och förskola. År 2010 berättade imamen om potentialen för islam att få fäste i Sverige och bland svenskar.

– Sverige är ju faktiskt väldigt bördigt land för islam. Det skiljer sig väldigt mycket från länder i Europa. Folk är väldigt spontana och goda inombords och de kan ta till sig islam och islamska vanor, Insha’Allah, sade Abu Helal.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna ger grönt ljus åt islamistiskt center i Uppsala

simon liten