I Uppvidinge har Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet haft ett inofficiellt samarbete som när det nu uppdagats rör upp känslorna i kommunen. Samtidigt får V kritik för hur man hanterar frågan.
Vid flera tillfällen har Vänsterpartiet i Uppvidinge uppgett att man inte har ett samarbete med Sverigedemokraterna, men det har alltså visat sig vara fel. Enligt uppgift ska partierna ha haft ett skriftligt avtal om samarbetet som pågått en längre tid.
På senaste fullmäktige togs avtalet upp då Simon Bring (SD) hänvisade till det tidigare samarbetet, då SD ingick i styret, något som förvånade vänsterpartisten Marianne Wallin.
LÄS ÄVEN: C-förbund vill samarbeta med SD: “Målat in oss i ett hörn”
Då vänsterpartister försökt inleda samarbeten med Sverigedemokraterna lokalt på andra håll i landet, något det finns flera exempel på, har man stoppats av partiet centralt. I fallet Uppvidinge ska dock det påstådda samarbetet ha pågått i mer än ett år och upphört i och med maktskiftet i fjol.
– Det är nånting som är långt tillbaka så det är ingenting som är aktuellt att ta upp och diskutera i dag, det är det absolut inte, säger Wallin till statsradion och lägger på.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Enskilda personer
Enligt Linnea Naess, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Kronoberg, var samarbetet mellan enskilda personer och inte något som partierna stod bakom.
– Vi i Vänsterpartiet skulle inte gå med på att skriva under ett avtal eller samarbetsavtal eller någonting sånt med Sverigedemokraterna utan det här handlar om enskilda individer som har gjort saker i egen regi, säger hon till SR.
Då det handlar om ett personärende vill Naess inte kommentera saken närmare och tar avstånd från samarbetet.

Kritik mot V:s hantering
SR P4 Kronoberg har talat med statsvetaren Erik Wångmar vid Linnéuniversitetet som ser samarbetet som “problematiskt”.
– Det får ses som ett problem utifrån partiets hållning på riksplanet, säger han.
Att Marianne Wallin lade på luren och inte ville tala mer om fallet anser Wångmar inte gynnar Vänsterpartiet.
– Har man haft ett skriftligt avtal måste man ju kunna stå för detta och inte neka, det är naturligtvis en stor brist. Som politiker måste man kunna svara för sig. Det ger ju inget gott intryck för väljarna att slänga på.