➤ HATATTACK  Egor Putilov fick natten mot måndagen rutor i sin bostad krossade i en hatattack. Putilov som nyligen värvades som reporter till Samhällsnytt lever med skyddade personuppgifter på grund av en hotbild: ”De vill tysta mig”

I natt blev Putilovs bostad utsatt för en hatattack. Flera rutor krossades när stenar med budskap som ”Rasist” och ”Ryska svin” kastades in i vardagsrummet.

Egor Putilov säger på telefon till Samhällsnytt:

– Det är klart att det är omskakande. Jag brukar få mycket hot och hat på sociala medier och dylikt, men hittills har det inte gått över till fysisk form. Polisen var snabbt på plats och säkrade vissa spår vad jag förstår. Jag ser dock en viss ironi i den här situationen: Att människor som på fullt allvar verkar se sig själva som anti-rasister samtidigt använder mitt etniska ursprung som någon slags anklagelse. Tyvärr är det kännetecknande för hela debattklimatet i Sverige.

Egor Putilov har en hotbild som journalist mot sig sedan tidigare och lever med skyddade personuppgifter som hans före detta uppdragsgivare, tidningen Aftonbladet, passade på att röja för ett år sedan i samband med en kampanj de drev mot Putilov. Under helgen skapades en hätsk stämning i sociala medier i samband med lanseringen av Samhällsnytt där Putilov alltså är en av journalisterna.

– Vid det här laget är jag ganska luttrad. Det står klart för mig att, oavsett vilka som än stod bakom dagens attack, så vill de tysta mig som journalist. Men det kommer de inte att lyckas med.

Nyligen antog regeringen en handlingsplan mot hat och hot mot journalister. Det återstår att se om handlingsplanen som är avsedd att försvara det fria ordet omfattar även journalister som är kritiska till makten.