Den 4 och 5 juli postar Samhällsnytt ingenting i sociala medier. Detta på grund av att vi deltar i den sociala medie-strejk som utlysts globalt för att visa missnöje med hur de sociala medie-aktörerna begränsar yttrandefriheten.

Missnöjet gäller bland annat banningar, skuggbanningar och censur som de sociala medie-aktörerna ägnar sig åt på politisk grund, ibland på eget initiativ, ibland efter påtryckningar från regeringar som vill begränsa yttrande-, åsikts- och pressfriheten. Åtgärderna drabbar främst konservativa röster samtidigt som de gynnar de mer vänsterliberala.

En global strejk har under hashtaggen #SocialMediaStrike utlysts för den 4 och 5 juli då de som drabbats och de som sympatiserar med de drabbade kan visa sitt missnöje genom att iaktta tystnad i sociala medier. Samhällsnytt och redaktionens enskilda medarbetare kommer under dessa dagar inte att publicera något på Facebook eller Twitter.

Vi uppmanar även de av våra läsare som är oroade över hur de medborgerliga friheterna inskränks att delta i strejken. Om ni skriver i sociala medier under dessa dagar, använda alltid hashtaggen #SocialMediaStrike och lägg till den om ni delar Samhällsnytts artiklar.

Mer information om initiativet finns att läsa HÄR.