Idag meddelade Riksdagsförvaltningen att Samhällsnytts journalist Egor Putilovs absökan om pressackreditering i Riksdagen avslås – därför att han ”kan komma att använda pressackrediteringen för att inhämta skyddsvärd information”. Beslutet meddelades dock först till tidningen Dagens Nyheter som slog upp detta stort i morse – innan Putilov ens fått veta att det finns något beslut i hans ärende. ”Att makten på hemliga grunder kan hindra journalister från att utföra sitt jobb är ett hot mot hela det demokratiska systemet”, kommenterar han till Samhällsnytt.

– Jag ansökte om pressackreditering i Riksdagen för drygt två månader sedan med avsikten att bevaka de politiska partiernas arbete inför det kommande valet. Igår ringde jag till Riksdagsförvaltningen för att ta reda på varför det dröjer så länge. Inget beslut var fattat då. Men i morse får jag ett mejl från Dagens Nyheter med frågor om avslaget – innan jag ens fått ta del av det själv. Detta är ytterst märkligt och visar på att det finns ett tätt och intimt samarbete mellan stormedierna och makten – om någon tvekade om det, säger Putilov till oss.

Enligt Riksdagens informationsenhet har Dagens Nyheter inte begärt beslutet från dem.

När Samhällsnytt når Riksdagsförvaltningens kommunikationschef Anders Hagquist, vars namn står på beslutet, är han märkbart nervös och obekväm med våra frågor.

Hur kommer det sig att Dagens Nyheter fick ta del av beslutet innan ens Putilov fick det?

– Jag vet inte hur Dagens Nyheter fick tag på beslutet.

Apropå säkerhetsrisker – är inte det en säkerhetsrisk att era beslut kommuniceras först till Dagens Nyheter istället för till de personer besluten berör?

– Jag får inte inte efterforska hur de fick tag i det.

Det finns starka formuleringar i beslutet: att det finns risk att Putilov ”kan komma att amvända en pressackreditering för att inhämta skyddsvärd information”. På vilka grunder gjordes denna bedömning?

– Det står i själva beslutet på vilka grunder det har tagits.

Men när Samhällsnytt tar del av beslutet visar det sig att det som kommunikationschefen säger inte stämmer: det ges inga grunder för bedömningen. Den enda grunden som står är Riksdagsförvaltningens ”bedömning”. Det framkommer dock inte hur bedömningen gjordes.

När vi ringer tillbaka till Hagquist och konfronterar honom med detta säger han:

– Om ni har synpunkter på beslutet kan ni överklaga det.

Egor Putilov sammanfattar den uppkomna situationen på följande sätt:

– För det första är denna bisarra och extremt kränkande anklagelse ett övergrepp mot mig personligen. Det viktigaste är dock att det är ett övergrepp mot hela den demokratiska ordningen. I en demokrati får undersökande journalister utföra sitt jobb och granska makten – vare sig de kommer från Samhällsnytt, Dagens Nyheter eller Proletären. Att ta ett sådant godtyckligt beslut där man inte ens kan redovisa grunderna är illavarslande. Det är även märkligt att så kallade journalister från msm firar att jag nu blir portad från riksdagen. Denna svartlistning är en testballong och ingen vet vem som kommer att drabbas näst.

– Ironiskt nog berörde jag just detta i en krönika för ett par månader sedan, där jag varnade för ett DDR-liknande samhälle som Sverige rör sig mot – där det så kallade säkerhetsetablissemanget har makten att svartlista och hindra obekväma journalister, politiker och opinionsbildare på hemliga grunder. Krönikan avsåg en avlägsen framtid, men vi är där redan nu. Och det skrämmer mig.

Samhällsnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind kommenterar beslutet så här:

– Det är ett ytterst anmärkningsvärt förfarande av riksdagsförvaltningen. Självklart kommer vi att överklaga beslutet. Det som väcker misstankar dock är att riksdagsförvaltningens beslut inte kan överklagas genom den vanliga proceduren med förvaltningsrätt. Istället måste man överklaga till en särskild överklagandenämnd som finns inom riksdagen själv. Men vi kommer att göra det i varje fall, eftersom vi måste reagera när staten tar sig för att svartlista oppositionella journalister på det här sättet.

Beslutet kan laddas ned och läsas i sin helhet på följande länk: Beslut om pressackreditering_

LÄS MER: Vem vinner på säkerhetiseringen av samhället?