Samnytt har fått beviljat så kallat ”redaktionsstöd” från Myndigheten för Press, TV och Radio (MPRT). ”Välbehövligt” kommenterar tidningens ansvarige utgivare Mats Dagerlind beskedet.

I veckan som gick kom beslutet från MPRT att Samnytt beviljats ”redaktionsstöd” på drygt 1,1 miljoner kronor. Redaktionsstöd ges till allmänna nyhetsmedier som ”har behov av ekonomiskt stöd för sin redaktionella verksamhet”. Den primära uppgiften ska vara att bedriva nyhetsbevakning och det redaktionella innehållet ska bestå av regelbunden och allsidig nyhetsförmedling.

Mats Dagerlind, ansvarig utgivare, kommenterar beskedet:

– Det är ett välbehövligt stöd då tidningen brottats med svårigheter att få upp intäkterna under året samtidigt som vi gjort satsningar som ökat utgifterna. Bland annat har vi försökt utveckla vår videosatsning mer. Dessutom har vi haft en del teknisk utveckling med hemsidan plus att vi försökt knyta till oss fler journalister, inte minst i form av frilansare.

Kent Ekeroth, ordförande för den förening som driver tidningen, berättar att 2019 var ett år med rätt stort minus och att 2020 inte väntas bli mycket bättre.

– Förra året gick vi med förlust och jag förväntar mig att det går så även detta år. Vi har klarat oss på grund av att vi haft en buffert just får såna här situationer men den bufferten har minskat kraftigt i år och riskerade att resultera i neddragningar. Men nu är vårt stora fokus att öka våra organiska intäkter, alltså det våra läsare bidrar med samt den reklam vi säljer på sidan.

Andra tidningar som fick redaktionsstöd var Aftonbladet, Expressen och Göteborgsposten som alla fick nästan 12 miljoner kronor vardera. Arbetarbladet fick över 5 miljoner kronor. Totalt sett var det 159 tidningar som fick det nya redaktionsstödet. 20 nekades.

Vill du bidra till att Samnytt kan konkurrera med gammelmedia? Klicka HÄR för mer information.