REPORTAGE • ”Förenade av musik” är ledorden för den internationella musiktävlingen Eurovision Song Contest i Malmö. Men frågan är om musiken verkligen kan åstadkomma detta mirakel i ”antisemitismens europeiska huvudstad”, där en del av invånarna verkar mer benägna att engagera sig på gatorna rörande Israel-Palestina-konflikten.

På dag ett av musikevenemanget i Malmö syns det tydligt vilka ansträngningar som staden och myndigheter gjort för att skapa en festlig och trygg atmosfär för både besökare och invånare. Vid sidan om evenemangets färgglada detaljer präglas stadens gator även av färgen rosa på grund av körsbärsträdens blomstring.

LÄS ÄVEN: Stor oro i Malmö för Eurovision – många befarar bråk

Ju djupare man vandrar in i innerstaden desto fler palestinska flaggor syns hänga från balkonger och stolt uppvisade i flera butiksfönster. För utomstående kan det verka som om Malmö firar palestinsk nationaldag.

Foto: Samnytt

Graffitiväggen som en modern Hyde Park

På tisdagsförmiddagen samlades ett tiotal personer mellan Möllevångstorget och Folkets Park – och nästan lika många poliser, för att bevittna kommunens ansträngningar att sanera graffiti med budskap som ”Hamas”, ”Kick out Israel” och ”Free Palestine”.

Foto: Faksimil X/Samnytt

Gatukontorets saneringsarbete utfördes snabbt till ljudet av palestinska kampsånger i bakgrunden medan åskådare hälsades av några förbipasserande cyklister med orden ”Free Palestine”.

Foto: Samnytt

Kort efter att bland annat Hamas-klottret tvättats bort från väggarna gick Malmö stad ut och bad om ursäkt för det.

Enligt Martin Lundin som är enhetshef på fastighets- och gatukontoret var det ”fel beslut” att sanera bort text som terrorgruppen Hamas och hänvisade till att det uppstått ”brister i kommunikationen”. Men notan för det ”felaktiga” saneringsarbetet landade som alltid på skattebetalarna.

Martin Lundin. Faksimil Facebook

Journalister som var på plats för att rapportera om saneringsarbetet hamnade i dispyt med de pro-palestinska aktivisterna. Vissa personer protesterade mot att bli fotograferade och dialogpoliser tvingades gå emellan.

Foto: Samnytt

På tisdagen fortsatte aktivisterna att måla nya pro-palestinska texter och grafiska motiv från Mellanöstern på väggarna.

Bland annat dök parollen ”Leve intifada”, samtidigt som en sång om ”Free Palestine” ekade från högtalare på platsen.

Foto: Samnytt

Polisens närvaro och beredskap

Polisen övervakade den ovannämnda väggen till det att de pro-palestinska aktivisterna var klara för dagen och lämnade platsen. Många av de patrullerande poliser jag talat med, kommer från olika delar av vårt avlånga land för att hjälpa till att upprätthålla ordningen under Eurovision i Malmö.

De är medvetna om risken för oroligheter eller till och med terrorhandlingar som arrangemanget av Eurovision Song Contest i Malmö medför. Trots att arbetet kan vara enformigt och tråkigt klagar de inte.

Foto: Samnytt

En polisman beväpnad med Heckler & Koch MP5 kommenterar dagens lugn med att han hellre besväras av att trampa i hundbajs vid trädet han står vid, som tycks fungera som en toalett för vissa fyrbenta invånare vid Möllevången, än att behöva hantera farliga situationer.

Foto: Samnytt

Ta en titt på vår video från Malmös gator på tisdagen:

Stora demonstrationer

På torsdag beräknas över 20 000 personer delta i den första av två demonstrationer som skall hållas i Malmö i protest mot Israels militära aktioner mot Hamas i Gaza. Den andra är planerad att hållas på lördag.

LÄS ÄVEN: Krisinformation varnar för Eurovision i Malmö