15 av 32 gängledare som Stockholmspolisen fokuserar på i Operation Rimfrost är andra generationens invandrare. Resten av dem är invandrare. Det rapporterar Expressen – som emellertid väljer att tona ner gängledarnas invandrarbakgrund.

På tisdagen rapporterar Expressen att de tagit del av Stockholmspolisens fokuslista i myndighetens specialsatsning Operation Rimfrost.

Det handlar om 32 gängledare varav samtliga har invandrarbakgrund. 15 av dem är födda i Sverige till invandrade föräldrar och majoriteten av dem – åtta stycken – är inblandade i Rinkebykonflikten. Resterande 17 gängledare har själva invandrat till Sverige.

LÄS ÄVEN: Ny studie: Invandrare begår flest brott – regeringen har försökt mörka

Konflikten runt Järvafältet har lett till ett tiotal mordoffer sedan den startade sommaren 2015. En av ledarna för gänget ”Dödspatrullen” är endast 17 år gammal.

Expressen tonar ned invandringsaspekten

Enligt rådande lagar får man inte utvisa kriminella personer med invandrarbakgrund om de är födda i Sverige. Det väljer Expressen att fokusera på när de skriver sin artikel.

I tidningens rubrik står det: ”Nästan hälften av utpekade gängledarna födda i Sverige”, och i artikelns brödtext väljer reportern att fokusera på detta faktum. Argumentet är att ingen nyanländ är gängledare i Stockholm och att kriminaliteten därför inte kunnat hindras av strängare invandringslagar.

Man lägger inget fokus vid problematiken kring att samtliga av dessa kriminella personer är andra generationens invandrare.

Sverigedemokraterna reagerar på nedtoningen

SD-ledaren Jimmie Åkesson är på Twitter kritisk till hur media väljer att vinkla uppgifterna.

Jörgen Fogelklou, SD:s gruppledare i Göteborg tillika kommunalråd, är också en av de många som reagerat på Expressens artikel.

”Det tar väl en viss tid att etablera sig även som gängledare?” skriver han i ett inlägg på Facebook.

Många har kritiserat Expressens fokusskifte i sociala medier.

LÄS ÄVEN: Dansk polis: Kriminella gäng består av 98% invandrare