Mediekändisen Alex Schulman är inte obekant med att delta i debatten rörande Sveriges utveckling. Nu hälsar han från den fashionabla stadsdelen Östermalm i huvudstaden att han är rörd över att barndomshemmet numera fungerar som kommunens moské.

På onsdagen sänder SVT Uppdrag Granskning ett reportage från den krisande värmländska kommunen Filipstad som Samhällsnytt tidigare i vår uppmärksammade. I mitten av april larmade kommunledningen om att 80 procent av de utomeuropeiska migranterna inte har arbete och ytterligare tio procent deltar i skattefinansierade arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Samtidigt skenar kostnaderna för försörjningsstöd vilket kan leda till tt kommunen tvingas i konkurs.

LÄS ÄVEN: Filipstad försörjer 9 av 10 vuxna utomeuropeiska migranter

Av Uppdrags Gransknings reportage framgår det att inrikesfödda lämnar Filipstad medan den utrikesfödda befolkningen ökar. Reportrarna har talat med Jim Frölander som är integrationsansvarig i kommunen. Han slår fast att de håller på att byta ut befolkningen.

LÄS ÄVEN: Svenskfödda flyttar ut och utrikesfödda in: ”Vi håller på och byter befolkning”

Som en del av programmet har reportrarna även tagit kontakt med mediekändisen Alex Schulman. Han har tillbringat otaliga somrar hos sina morföräldrar, den välkände författaren Sven Stolpe och hans hustru Karin, i Filipstad.

Den rådande situationen i Filipstad är inget som Östermalmsbon riktigt kan koppla med hans egen verklighet. Schulman berättar att han är förvånad över politikernas uppgivenhet.

–  Jag pratade med en kommunpamp och jag har aldrig varit med om det förut att en kommunperson är så nedslagen. Det var en uppgivenhet som jag förvånades över, berättar Schulman för SVT.

”Fint” att morföräldrarnas hus omvandlades till moské
Samtidigt är mediekändisen rörd över att hans morföräldrars stora klassiskt svenska villa på Allégatan i Filipstad har förvandlats till en mötesplats för att tillbe Allah.

–  Hela morfars bibliotek där han hade sina 15 000 böcker var bönerum med mattor. Till slut kom det en person som visade mig runt lite grann. Det var bland det starkaste jag varit med om, att se att allt det här som jag är uppvuxen i nu var omgjort till moské. Det var väldigt fint.

Utsågs till ambassadör
Tidigare i år utsågs Schulman till Filipstads ambassadör. I samband med utnämningen meddelade Schulman stolt att titeln var ”på riktigt” för honom och att han skulle ”slå ett slag för staden”. Sedan dess är det oklart vad han har gjort för den segregerade kommunen som idag har högst andel bidragsförsörjda i hela landet.

LÄS ÄVEN: Alex Schulman hånar protestdemonstrationen: ”De såg så sorgsna ut i sina västar, som ledsna vägarbetare”

Uppdrag Granskning presenterar även ett urklipp från kommunernas senaste ekonomirapport som beskriver läget närmare:

“I Filipstad bor cirka 750 vuxna individer med ursprung i Syrien, Somalia, Eritrea, Afghanistan och Irak. […] I denna grupp är arbetslösheten och bidragsberoendet mycket högt, samtidigt som utbildningsnivåerna är mycket låga. Denna grupp riskerar att hamna i ett evigt utanförskap som redan nu belastar den kommunala ekonomin tungt.”

LÄS ÄVEN: Alex Schulman om branden i Notre Dame: ”Äntligen.”