Jihadister med band till det muslimska terrornätverket al-Qaida har avrättat en schweizisk kvinna, efter fyra år i fångenskap. Beatrice Stoeckli befann sig i afrikanska Mali som kristen missionär.

Den avrättade kvinnan har identifierats som Beatrice Stoeckli, en kristen missionär från Basel i nordvästra Schweiz. Hon kidnappades första gången av jihadister i början av 2012 men släpptes senare under förutsättning att hon inte skulle återvända till Mali. Det gjorde hon dock.

I januari 2016 kidnappades hon åter, denna gång i staden Timbuktu. Hon figurerade i en terroristvideo i juli 2017 insvept i en svart sjal. Det schweiziska utrikesministeriet har bekräftat att Stoeckli mördades av Jama’at Nasr al-Islam wal Muslim, en al-Qaida-kopplad koalition i Mali.

Hundratals tillfångatagna jihadister har släppts fria

Omständigheterna kring mordet är oklara. Enligt franska myndigheter avrättades hon för drygt en månad sedan, uppger HLN, men det schweiziska utrikesdepartementet har uppenbarligen inte blivit underrättade förrän i fredags. Nu har schweiziska myndigheter kontaktat Malis regering i ett försök att återbörda hennes kropp till hemlandet.

LÄS ÄVEN: Tidigare M-riksdagsledamot startar islamistparti i Somalia för svenska skattepengar

Schweiz utrikesminister, Ignazio Cassis, säger i en pressrelease att han ”fördömer detta ondskefulla dåd” och förmedlar sina kondoleanser till den mördades familj. Trots att det alltså dröjt en månad innan Schweiz uppmärksammat att kvinnan avrättats och att hon hållits i terroristernas fångenskap i hela fyra år, uppger utrikesministern att schweiziska myndigheter arbetat hårt för att förhandla fram ett frigivande.

I veckan som gått har Malis regering frigivit hundratals tillfångatagna jihadister i utbyte mot en lokal politiker vid namn Soumaïla Cissé samt Sophie Pétronin, en fransk hjälparbetare, och två icke namngivna italienska medborgare, som terrorgruppen hållit fångna.

authorimage