För några veckor sedan deklarerade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att hans parti har som målsättning att få till stånd en folkomröstning om EU-medlemskapet under kommande mandatperiod. Efter kritik från näringslivet backar nu SD. “Frågan om ett svenskt EU-medlemskap ligger inte på bordet vid en eventuell regeringsförhandling i höst”, skriver partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt i en debattartikel.
I en intervju med Dagens Industri den 17 juni (betalartikel) beskrev SD-ledaren EU som en stor korruptionshärva och angav någon gång under nästa mandatperiod som den tidpunkt för en svensk folkomröstning om EU-medlemskapet som SD skulle verka för.
Den 2 juli kommenterade ett antal näringslivstoppar Åkessons besked i en debattartikel (betalartikel) i samma tidning. “Beskedet från Jimmie Åkesson att han vill att Sverige lämnar EU måste tas på största allvar” skrev man kritiskt, kallade ett EU-utträde för “ansvarslöst och förödande” och manade till mobilisering för att Sverige inte ska följa Storbritanniens exempel.
Av allt att döma har SD tagit intryck av kritiken från näringslivet och vill gjuta olja på vågorna. I en debattartikel i DI den 5 juli med rubriken “Inte aktuellt att lämna EU” tonar partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt ned EU-motståndet i allmänhet och kravet på ett utträde ur EU i närtid i synnerhet.
Partiet ska nu i stället driva på för en reformering av EU inifrån och först efter att detta eventuellt misslyckats kommer man att ta ställning till en eventuell folkomröstning om EU-medlemskapet. Men även efter ett sådant utträde ska Sverige vara kvar på EU:s inre marknad, skriver Sjöstedt. Vad som konkret avses med detta framgår inte tydligt.
Vad som däremot är tydligt är att Jimmie Åkessons löfte från den 17 juni inte längre gäller. Sverigedemokraterna kommer inte i denna valrörelse att driva frågan om att lämna EU och frågan om en EU-folkomröstning under kommande mandatperiod kommer heller inte att finnas med i eventuella regeringsförhandlingar som partiet deltar i efter valet.
Eftersom inget av de partier som SD kan tänkas regeringssamarbeta med efter valet vill ha en ny folkomröstning om EU eller att Sverige lämnar EU, kan frågan efter SD:s nya besked betraktas som död i minst fyra år till. Samtidigt hotar en 40-procentig chockhöjning av Sveriges EU-avgift med ca 15 miljarder kronor att drabba Sverige inom kort.
SD lämnade nyligen också den starkt EU-kritiska gruppen EFDD i EU-parlamentet, där bl.a. brittiska UKIP ingår, till förmån för den betydligt mer försiktigt EU-kritiska gruppen ECR.
Sverigedemokraterna har tidigare bytt fot i centrala frågor efter kritik från och överläggningar med företrädare för näringslivet, mest noterbart i frågan om begränsningar av vinster i välfärden.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.