Regeringen vill förbjuda partilotterier. Det skriver Expressen. Förslaget, som kommer från Sverigedemokraterna, väntas drabba Socialdemokraterna extra hårt.

1956 bildas Folkrörelsernas Lotteribyrå, numera känd som A-lotterierna. Det är en ekonomisk förening som Socialdemokraterna äger tillsammans med sitt ungdomsförbund SSU. Tack vare ett undantag i lotterilagen, som Socialdemokraterna själva beslutat om, kan partiet börja tjäna pengar på lotteriförsäljning – skattefritt.

Den socialdemokratiska speciallagen har varit mycket gynnsam för partiet. Lotteriförsäljningen, med spel som Kombilotteriet, Femman och Glädjelotten, står numera för hälften av Socialdemokraternas intäkter. Under 2021, det senaste redovisade räkenskapsåret, över 150 miljoner kronor. Året innan över 160 miljoner.

Faksimil

Även de andra partierna ägnar eller har ägnat sig åt lotteriförsäljning, men ingen som kommer i närheten av Socialdemokraternas omfattning.

“Dra åt pengakranen”

Socialdemokraternas lotteriförsäljning har i decennier gett partiet ett stort ekonomiskt övertag mot de andra partierna. Det har även anklagats för att vara omoraliskt och leda till spelmissbruk. Mellan 2014 och 2017 hamnade 8000 svenskar hos Kronofogden för att de inte betalat för de lotter de köpt av Socialdemokraterna.

Facebook

Trots det har lagen inte ändrats, ens när borgerliga partier haft makten. Förrän nu. Efter påstötningar från Sverigedemokraterna har regeringen gått med på att förbjuda de partipolitiska lotterierna, enligt regeringskällor som Expressen refererar. En utredning ska tillsättas för att ta fram ett lagförslag.

– Vi måste dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin eftersom de har riggat hela systemet, säger Tobias Andersson (SD) i en kommentar.

“Angrepp på grundläggande demokratiska principer”

Att den socialdemokratiska räkmackan med speciallagstiftning som gynnar det egna partiet är på väg att försvinna är inget Socialdemokraterna gillar. Anders Lindberg, mångårig socialdemokratisk spinndoktor och politisk chefredaktör på partinära tidningen Aftonbladet, är en av dem som rasar i sociala medier.

“Antar att detta var väntat, det kommer säkert fler angrepp på grundläggande demokratiska principer”, skriver han på Twitter och fortsätter:

“Men det här ganska unikt: ett riktat försök från staten att första ett specifikt partis partiorganisation.”

Faksimil