Sverigedemokraternas riksdagsledamot Jeff Ahl hoppar av och går över till Alternativ för Sverige (AfS). Det meddelas vid en pressträff klockan elva idag. Därmed har två av SD:s riksdagsledamöter på kort tid gått över till det nystartade partiet. AfS partiledare Gustav Kasselstrand säger att fler avhopp kan komma innan valet. – Jag kan bekräfta att vi för samtal med fler riksdagsledamöter och det har vi gjort i flera veckors tid, säger han till Samhällsnytt.

Sverigedemokraterna fortsätter att tappa företrädare till nybildade Alternativ för Sverige. Under gårdagen utlyste AfS en pressträff till klockan elva idag och upplyste samtidigt om att ”ytterligare en riksdagsledamot kommer att närvara”, utöver tidigare SD-politikern Olle Felten som bytte från SD till AfS för mindre än två veckor sedan. Den politikern är alltså Jeff Ahl som meddelar att han nu också byter parti.

– Vi har haft en dialog jag och Jeff i flera veckor och nu har vi gemensamt kommit fram till det här beslutet, så det känns jättebra. Jag är övertygad om att det stärker våra chanser att komma in i riksdagen, säger AfS partiledare Gustav Kasselstrand till Samhällsnytt.

– Det här är det andra avhoppet från Sverigedemokraterna på kort tid. Dessutom har vi två procent i opinionen, så det visar att Alternativ för Sverige fortsätter att växa.

Kasselstrand poängterar att Jeff Ahl har en bakgrund som yrkesofficer, vilket han säger är extra välkommet eftersom försvarspolitik är viktigt för partiet. Han säger också att det kan komma fler avhopp innan riksdagsvalet i höst.

– Jag kan bekräfta att vi för samtal med fler riksdagsledamöter och det har vi gjort i flera veckors tid, säger Gustav Kasselstrand.

”Missnöjet kokar”

Jeff Ahl är den sjätte riksdagsledamoten som lämnar SD sedan valet 2014, varav två gått över till AfS.

– Missnöjet kokar bland riksdagsledamöter, gräsrötter, kommunföreningar och distrikt, säger Jeff Ahl till Samhällsnytt.

– Jag kan bara tala för mig själv och inte lägga mig i hur andra tar sina beslut, men det finns till och med riksdagsledamöter som står på valsedeln till 2018 som är väldigt missnöjda med utvecklingen i partiet.

Den 31-årige SD-politikern säger att han tidigare hoppats kunna vara med och påverka partiets riktning, något han inte längre tror är möjligt. I synnerhet inte efter den valkonferens som hölls förra helgen.

– Vissa personer har skaffat sig järnkontroll över partiet och det är framförallt personer med mer liberala ideologiska grunder som tyvärr nästlat sig in i den absoluta partitoppen, hävdar han.

Jeff Ahl finns inte med på SD:s valsedel i höstens riksdagsval. Han säger att det var hans eget beslut att inte återkandidera och att han fattade det beslutet redan i januari i år. Anledningen är att han inte vill behöva ”ta ansvar” för partiets politik efter valet.

Ahl tycker att SD svikit den plattform man gick till val på 2014. Han lyfter fram frågor som Nato-frågan, EU-medlemskap, vinster i välfärden, invandring och burkaförbud som exempel på områden där han menar att SD sviker väljarna. Han tror att det beror på att partiledningen hoppas kunna samregera med Moderaterna efter valet.

– Johan Forssell (M:s migrationspolitiske talesman red. anm.) pratar om mellan 25 000 och 30 000 invandrare per år. Det är inte hållbart, säger Ahl och menar att SD tycks vara berett att gå med på en sådan invandringspolitik.

– Jimmie Åkesson var ute och sade att SD mer eller mindre ska tillåta burka på offentlig plats. Det är inget jag skriver under på och inget jag tror att våra väljare vill ha. Det är ett flörtande med etablissemanget och det är inte det partiet vi ska vara, nämner han som ett annat exempel.

”Vanligtvis är jag på plats”

Förra veckan hölls en uppmärksammad omröstning om barnäktenskap i riksdagen. Mer än en fjärdedel av SD:s riksdagsgrupp var inte på plats vid omröstningen. SD hade störst frånvaro av alla partier. Inte heller Jeff Ahl deltog i omröstningen om barnäktenskap eller den riksdagsdebatt som föregick den.

– Vanligtvis är jag på plats. Av olika skäl kunde jag inte närvara just då. Jag hade fullt upp med EU-frågor och sådant och hade även magsjuka, ursäktar han sig för Samhällsnytt och betonar att han är engagerad politiker:

– Så länge jag varit medlem i Sverigedemokraterna så har jag försökt påverka partiets politik. Förutom försvars- och utrikespolitik har jag även suttit med i den landsbygdspolitiska arbetsgruppen, jag har suttit med i en arbetsgrupp som utformade våra förslag kring vinster i välfärden.

”För Sverige och svenskarnas skull”

Jeff Ahl säger att han efter avhoppet från SD kommer företräda den politik som han menar att SD gick till val på 2014:

– Om man engagerar sig politiskt, och framförallt i den Sverigevänliga folkrörelsen, då vill man förändra och förbättra så vi får tillbaka den trygghet vi hade igen. Det är det jag tycker är det viktiga, säger han.

– Jag gick inte med i Sverigedemokraterna för Sverigedemokraternas skull. Jag gick med i Sverigedemokraterna för Sverige och svenskarnas skull. För våra barns framtid. Det är det som måste vara drivkraften för en politiker, säger Jeff Ahl.

”Inväntar presskonferensen”

När Samhällsnytt pratar med Sverigedemokraternas pressassistent Ludwig Grufman mindre än en halvtimme innan pressträffen tyder det mesta på att partiet ännu inte känner till avhoppet. SD-toppen har inte hunnit kommentera Jeff Ahls avhopp. När Olle Felten hoppade av talades det från SD-ledningen om ”samröre med högerextremister och rasister”.

– Nej, vi har inte gått ut med någonting alls. Vi inväntar presskonferensen för att se vad som kommer presenteras, säger Grufman.

Så ni har ingen föraning om vad som kommer presenteras?

– Vilken vetskap vi har är inget vi vill spekulera i, utan vi inväntar presskonferensen så får vi se om vi vill uttala oss i efterhand.

LÄS MER: Alternativ för Sverige får nästan två procent i opinionsmätning – tror på riksdagsinträde

LÄS MER: Kasselstrand: ”Det kan komma fler avhopp från SD fram till valet”

LÄS MER: SD-riksdagsledamot går över till Alternativ för Sverige

LÄS MER: Oppositionsråd lämnar SD för Alternativ för Sverige

LÄS MER: Alternativ för Sverige utmanar SD – går till val på återvandring