Statstelevisionen har kallat in Sveriges nya klimat- och miljöminister, 26-åriga Romina Pourmokhtari från Liberala ungdomsförbundet, för att såga civilingenjören och energianalytikern Elsa Widdings ifrågasättande av ”klimatkrisen” i riksdagen.
– Rakt upp och ned vetenskapsförnekande, slår ministern fast i sändningen.

På tisdagen fick Sverige sin hittills yngsta minister. Det är 26-åriga Romina Pourmokhtari (L) som har utsetts till klimat- och miljöminister i Ulf Kristerssons SD-styrda regering. Samnytt kunde berätta att Pourmokhtari genom åren har gjort sig känd för sitt hat mot SD – ett parti hon ser som ”nazister” och ”det största hotet mot svenska kvinnor”.

LÄS ÄVEN: Romina ”Fuck nazze SD” Pourmokhtari (L) – nu minister i SD-styret

På torsdagskvällen medverkade Romina Pourmokhtari (L) i SVT Aktuellt för att prata om regerings klimat- och miljöpolitik. Hon fick bland annat frågan om klimatmålen för 2030 och 2045 fortfarande gäller trots Tidöavtalet. Ministern lovar att på egen hand – vid sidan om avtalet – ”bedriva en radikal klimat- och miljöpolitik”.

– Ja, absolut. Jag tycker att det var bra att det nämndes i inslaget här också att det är konstaterat i Tidöavtalet att den här regeringen tänker att bedriva ambitiös både klimat- och miljöpolitik. Det som står i avtalet är det våra partier som står bakom avtalet har kommit överens om.

– Utöver det så har ju jag i min kapacitet som klimat- och miljöminister alla möjligheter framför mig att bedriva en radikal och ambitiös klimat- och miljöpolitik och jag har inga intentioner på att göra någonting annat.

Vill se köttskatt och höjd dieselskatt

Pourmokhtari som har studerat statsvetenskap har ingen närmare erfarenhet av klimat- och miljöarbete. Närmast är ett utspel rörande miljö och klimat från 2020 där Liberala ungdomsförbundet med Pourmokhtari i spetsen krävde att subventioner och skattebefrielser tas bort och att man i stället ska beskatta fler påstått klimatskadliga verksamheter. Det handlade bland annat om att införa en köttskatt, slopa flygplatsbidrag och höjd dieselskatt.

Ministern: ”Widding är respektlös”

Statstelevisionen såg även till att uppmärksamma Elsa Widdings (SD) ifrågasättande av klimatkrisen i riksdagen.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Rödgrön ilska – Elsa Widding (SD) ifrågasätter klimatkrisen

Widding uppgav i kammaren att den så kallade klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd och att allt som görs på klimatområdet är symbolpolitik.

– Det är bra att läsa på, sa Widding som berättade att hon under lång tid detaljstuderat all tillgänglig data.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) sa i SVT Aktuellt att hon blir både ”upprörd” och ”provocerad” av Widding. Hon framförde att Widding är en vetenskapsförnekare och att hennes uttalanden är ”respektlösa” mot så kallade klimatflyktingar.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att hon säger ”anser jag saknar vetenskapligt stöd”. Så fungerar inte vetenskap. Vetenskapen finns där. IPCC-rapporten exempelvis som på ett väldigt tydligt sätt visar hur klimatkrisen står framför oss. Den är baserad på 14 000 vetenskapliga artiklar. Det går liksom inte att göra en personlig bedömning kring det där. Det går liksom inte. Det är rakt upp och ned vetenskapsförnekade.

– Jag blir faktiskt ganska upprörd och också när det finns så många människor som drabbas av både klimat- och miljökrisen på ett väldigt allvarligt sätt. Det blir ganska respektlöst att hålla på och uttala sig på så här om en kris som skulle drabba människor väldigt hårt. Vi pratar klimatflyktingar, kraschade ekonomier och företag som skulle ha dåliga förutsättningar att vara verksamma på. Det är ganska stora konsekvenser en klimatkris skulle få eller redan får om vi inte stoppar den. Jag tycker det är ganska provocerande.

Se Elsa Widdings (SD) uttalanden i riksdagen som skapade ilska:

LÄS ÄVEN: Expert som vill höja bensinskatten fem kronor sågar Widding (SD)