Sverigedemokraterna i Kalmar kritiseras av tidigare SD-politikern Thoralf Alfsson efter att de röstat ja till en ny mångfaldsplan. I ett inlägg på sin blogg anklagar han SD för att ha ”anslutit sig” till en ”fårskock”.
– Det är lite vasst formulerat, men det ligger en del i det, säger Alfsson till Samnytt.

Det var under måndagen som Kalmar kommunfullmäktige röstade ja till en ny ”Strategi för etnisk och kulturell inkludering 2022-2025”. Strategin bygger på den integrationsstrategi som togs fram för hela Kalmar län 2013. I den kan man bland annat läsa att ”det övergripandet målet är att öka andelen utrikes födda i Kalmar län.”

Stödet bland kommunpolitikerna för den nya strategin för ”etnisk och kulturell inkludering” är så överväldigande att den godtogs av fullmäktige utan omröstning.

”Flum och floskler”

Men det är inte alla politiker som gillar den nya mångfaldssatsningen. Tidigare SD-politikern Thoralf Alfsson är kritisk, och anser att fullmäktige antingen borde ha återremitterat ärendet eller röstat nej till det.

– Alla partier inklusive SD röstade ja. Jag var den enda som ifrågasatte, säger Alfsson till Samnytt.

– Det är mycket flum i texten och floskler.

Thoralf Alfsson pekar inte minst på att det strategidokument politikerna tog ställning till saknar två viktiga bilagor. Den ena innehåller åtgärdsplaner, den andra de nyckeltal för uppföljning av strategin som det är tänkt att kommunen ska använda.

– De handlingarna fick inte vi i kommunfullmäktige, konstaterar Alfsson och tycker det är märkligt att rösta ja till något utan att veta vad man säger ja till.

”Ganska mycket pengar”

Thoralf Alfsson tror att den nya strategin för ”etnisk och kulturell inkludering” kommer bli en dyr historia för Kalmars skattebetalare. Han bygger den uppfattningen på alla de remissvar som kommit in från de kommunala verksamheterna, vilka till skillnad från politikerna haft tillgång till bilagorna med åtgärdsplaner och nyckeltal.

– Jag tolkar det som att det kommer krävas nya tjänster. Om man läser remissvaren från de kommunala bolagen, som ska omfattas av den här strategin, så klagar alla på att det måste tillföras resurser, säger han.

Tre miljoner kronor har redan avsatts och kallas för ”social hållbarhet” i kommunens budget. Det är tänkt att de pengarna ska användas till projektet, men Alfsson tror att slutnotan kommer bli betydligt högre med många nyanställningar för att genomföra strategin.

– Då pratar vi om ganska mycket pengar. Tre miljoner lär inte räcka, för en enda tjänst handlar om 500-600 000 kronor, säger han.

Kallar SD för ”fårskock”

På sin blogg anklagar Thoralf Alfsson Sverigedemokraterna för att ha anslutit sig till en ”fårskock” som inte kritiserar den politiska majoriteten.

– Det är lite vasst formulerat, men det ligger en del i det. Generellt sett tycker jag att oppositionen i Kalmar är väldigt svag, inklusive Sverigedemokraterna, säger Alfsson till Samnytt.

– Jag vet faktiskt inte vad SD är ute efter. Om de tror att de ska få någonting tillbaka genom att vara vänligt inställda och inte gå emot någonting, fortsätter han ifrågasättande.

”Vi tycker den är bra”

Sverigedemokraternas gruppledare i Kalmar, Petra Gustafsson, håller inte med om kritiken mot den nya mångfaldssatsningen.

– Vi tycker den är bra, men vi kommer in med en protokollsanteckning som kommer skickas in i slutet på veckan eller nästa vecka där vi har lite synpunkter på den, säger hon till Samnytt.

– Vi vill ha med lite mer om egenansvar. Om att söka bostad, skaffa jobb och sådana saker. Att vi lite mer understryker egenansvaret som nyanländ, och även för andra generationens invandrare.

Men hur många miljoner är SD i Kalmar beredda att satsa på det här?

– Oh, det har vi inte diskuterat.

Hon hänvisar ytterligare frågor till vice gruppledaren Micael Foghagen.

Petra Gustafsson och Micael Foghagen. Foto: SD

”Viktigt att inte slänga pengar i sjön”

Inte heller Micael Foghagen kan svara på hur mycket pengar SD tycker att skattebetalarna bör räkna med att betala för den nya mångfaldsstrategin.

– Det är en budgetfråga och vi är ett parti som inte vill lägga pengar på meningslösa projekt. Vi vill ha verkstad för pengarna. I slutändan ska inte det här behöva kosta någonting egentligen, säger han till Samnytt.

– Vi vill ha ett bra dokument och så får vi titta på pengarna sedan. Det är viktigt att inte slänga pengar i sjön, säger Micael Foghagen .

Bakgrund

Thoralf Alfsson företrädde tidigare SD, men uteslöts ur partiet 2018. Han anklagades officiellt för att bland annat bryta mot partiets ”noll tolerans princip mot rasism” [sic!] samt för att ha kritiserat ”utvecklingen av samhället som ni beskyller på individer med en annan bakgrund än svensk” [sic!].

Sedan april förra året leder Alfsson nya lokalpartiet Framtid Kalmar, som han hoppas ska ta sig in kommunfullmäktige i höstens val. Stoppad invandring till kommunen, sänkt kommunalskatt och nej till en planerad vindkraftspark är några av de frågor partiet driver.